Odluka o početku pregovora o visini minimalca u petak

Foto: Nemanja Jovanović / Kamerades

Kako saznajemo iz Socijalno-ekonomskog saveta (SES), uprkos prethodnim najavama, odluka o početku pregovora o visini minimalne cene rada za sledeću godinu se očekuje u petak kada će biti održan sastanak Kolegijuma SES-a.

U petak, 21. avgusta, biće održan sastanak Kolegijuma SES-a u čijem radu učestvuju Ministar rada i predsednici reprezentativnih sindikata i udruženja poslodavaca. Na tom sastanku će, kako su za Mašinu rekli u sekretarijatu SES-a, biti zakazan početak razgovora o visini minimalne zarade za sledeću godinu, kao i broj sednica na kojima će se voditi pregovori.

Predstavnici Ministarstva rada, Saveza samostalnih sindikata, Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ i Unije poslodavaca Srbije imaće dve nedelje od početka pregovora da dođu do dogovora o iznosu minimalca za sledeću godinu. Ukoliko dogovor ne bude postignut u tom roku o visini minimalne zarade odlučuje Vlada, što ove godine unosi dodatne brige s obzirom da ona još uvek nije formirana.

Minimalac trenutno iznosi oko 30.000 dinara neto, dok je „minimalna potrošačka korpa“, koja se uzima kao reprer u određivanju visine minimalne zarade, u martu mesecu iznosila 37.700 dinara. Koliko je minimalac zapravo nedovoljan za život vidi se tek kada se ta cifra uporedi sa „prosečnom potrošačkom korpom“ koja je ipak nešto realnija u odnosu na stvarne potrebe a koja je u martu iznosila 72.700 dinara.

Sudeći prema nedavnim izjavama predstavnika SES-a ni sledeće godine minimalac neće dobaciti do visine minimalne potrošačke korpe, iako je takav dogovor među članovima SES-a postignut još pre dve godine. S jedne strane, predstavnici poslodavaca su jasno izneli stav da su protiv bilo kakvog povećanja zarada, osim ukoliko se ne naprave značajna rasterećenja u oporezivanju zarada. Dok su s druge strane predstavnici sindikata prilično oprezno izneli zahteve za određeno povećanja ali i pokazali „razumevanje“ da ni tokom sledeće godine minimalac ipak ne može pokriti troškove minimalne korpe.

Važno je naglasiti i da se odluka o visini minimalca odnosi samo na „zaposlene“ – one koji imaju ugovore o radu. Prema zvaničnim statistikama u Srbiji je oko 350.000 zaposlenih koji primaju minimalac. Međutim, restriktivni zakoni ne prepoznaju veliki broj radnika i radnica koji rade preko fleksibilnih ugovora ili bez ugovora i koji često zarađuju i manje od minimalca.

Kako će se odvijati pregovori o minimalnoj zaradi i kakav će biti njihov ishod videćemo tokom sledećih nedelja.

M.M.

Prethodni članak

Niko bez doma: prikupljanje pomoći za bivšu reprezentativku Nadu Drvenjak Šljukić

Kakva je poruka radne akcije uklanjanja cevi za MHE iz Rakite?

Sledeći članak