Odlukom v.d. direktora blokiran redovan rad i isplate zarada na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju

Publika na jednom od programa IFDT-a; Izvor: Institut za filozofiju i društvenu teoriju / Facebook

Vršilac dužnosti direktora na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, dr Veselin Mitrović od juče odbija da potpisuje bilo kakva dokumenta koja se tiču finansijskog poslovanja Instituta, čime je suštinski ugrožena redovna naučna delatnost, ali i isplata zarada svih naučnika.

Spor između države i Instituta za filozofiju i društvenu teoriju (IFDT) traje već jedanaest meseci, zato što je Vlada u martu prošle godine narušila dobru praksu konsultovanja kolektiva prilikom postavljanja članova upravnog odbora ove institucije i potom na isti način postavila vršioca dužnosti direktora.

Kolektivu je takođe naročito sporno imenovanje dr Zorana Avramovića u Upravni odbor Instituta, zbog njegovog nacionalističkog političkog delovanja.

V.d. direktora u svojim ingerencijama ima sve vezano za finansijsko poslovanje Instituta, počevši od isplate zarada, do tehničkih stvari koje se tiču specifičnosti naučnog rada. Na primer, izvršavanje aktuelnih i apliciranje na nove međunarodne projekte podrazumeva potpise odgovornog lica, odnosno dr Mitrovića. Osim što odbija bilo kakvo potpisavanje finansijskih dokumenata, v.d. direktora je juče trebalo da potpiše i reprezentativnost sindikata, što je odbio da učini, rekao je za Mašinu Srđan Prodanović, naučni saradnik na IFDT-u i poverenik sindikata Nezavisnost.

Iako su iz nadležnog Ministarstva više puta stizala uverenja da neće biti ugrožena istraživačka autonomija i zarade istražavača, poslednji potez direktora pokazao je suprotno.

Podsetimo, pre desetak dana održana je i konferencija za medije Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti na kojoj je ukazano da je na delu sistemski napad države na autonomiju naučno-istraživačkog rada u Srbiji i kršenje dobre prakse konsultovanja koleketiva prilikom imenovanja članova upravnih odbora od strane Vlade.

M.M.

Prethodni članak

Škotska postaje prva država u kojoj će higijenski ulošci i tamponi biti javno dostupni i besplatni

Na današnji dan proglašena je Labinska republika

Sledeći članak