OKO tvrdi: Ministarstvo za zaštitu životne sredine nezakonito dodelilo 70 miliona dinara

Koalicija Otvoreno o konkursima tvrdi da je tokom sprovođenja konkursa za dodelu sredstava podrške došlo do nepravilnosti. Zahteva se obustava konkursa i reakcija tužilaštva

Ministarstvo za zaštitu životne sredine je nepravilno i nezakonito sprovelo konkurs za dodelu sredstava za podršku projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine u 2021. godini, tvrde iz koalicije Otvoreno o konkursima (OKO).

U saopštenju ove koalicije navodi se da se iz predloga liste vrednovanja i rangiranja projekata organizacija civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine može zaključiti da je čitavih 70 miliona dinara dodeljeno organizacijama koje ne ispunjavaju osnovne uslove konkursa. U pitanju su organizacije koje se do sada nisu bavile zaštitom životne sredine niti su u tom cilju osnovane, a takođe nisu registrovane kao udruženja građana, fondacije ni zadužbine, što je zahtevano uslovima konkursa.

Neke od ovih organizacija su, štaviše, osnovane neposredno pre raspisivanja konkursa.

Zbog toga OKO zaključuje da su rezultati konkursa nezakoniti.

Koalicija upozorava javnost na to da je novac Ministarstva za zaštitu životne sredine ne samo dodeljen spornim organizacijama, već i uskraćen etabliranim udruženjima, koja, kako kažu godinama daju značajan doprinos u toj oblasti.

Među njima je i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Predstavnici ovog društva su pre nekoliko dana objavili da je od njih neformalnim putem traženo da učestvuju u koruptivnim radnjama da bi njihov projekat bio podržan. Kako je stajalo u individualnom saopštenju Društva, oni su ovaj zahtev odbili i nameravaju da podnesu krivičnu prijavu.

„Životna sredina u Srbiji se suočava sa ozbiljnim problemima, a iz ovakvog konkursa Ministarstva zaštite životne sredine mi vidimo potpuno odsustvo volje da se započne sa rešavanjem nagomilanih problema. Ministarstvo organizacije civilnog društva ne vidi kao kredibilne partnere već kao mehanizam gde će preko nekakvih fantomskih udruženja izvući pare građana i građanki Republike Srbije za sumnjive poslove“, prokomentarisao je za Mašinu Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Knežević dodaje da će Društvo saznanja o koruptivnim radnjama u toku konkursa prijaviti tužilaštvu.

Iz koalicije OKO skreću pažnju javnosti na to da je uskraćivanje javnih sredstava organizacijama civilnog društva pogubno po njihov rad.

Zato organizacije koje ulaze u sastav koalicije udruženo zahtevaju od nadležnih institucija pokretanje istrage i utvrđivanje odgovornosti, a od Ministarstva zaštite životne sredine da raspiše novi konkurs sa jasnije definisanim kriterijumima za podnošenje i vrednovanje projekata.

Koalicija OKO je takođe najavila da će uskoro objaviti detaljnu analizu spornog konkursa.

Koaliciju čine: Asocijacija Duga, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), BIRN Srbija, Bečejsko udruženje mladih – BUM, Centar za evropske politike (CEP), Centar Živeti uspravno, FemPlatz, Forum civilne akcije – FORCA, Građanske inicijative, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A11, Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD), Res Publika, Tim 42, Transparentnost Srbija.

I.K.

Prethodni članak

Piramide svuda oko nas. O piramidalnoj logici akumulacije kapitala u postsocijalističkoj Albaniji

Hajde da pričamo o digitalnim pravima

Sledeći članak