„Ono što nam je postalo prihvatljivo je već jako blizu trgovine ljudima“, smatraju učesnici tribine Strani radnici ili robovi?

Mašina je u sredu održala razgovor o poražavajućim životnim i radnim uslovima sa kojima se suočavaju strani radnici u Srbiji.

učesnici tribine

Na tribini, održanoj u prostoru „Miljenko Dereta“ , učestvovali su Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata „Sloga“, Tara Rukeci iz Zrenjaninskog socijalnog foruma i Hristina Piskulidis iz organizacije Astra, a razgovor je moderirao Marko Miletić, kourednik portala Mašina. Poziv za učešće upućen je i Zaštitniku građana i predstavnicima Ministarstva rada, boračkih i socijalnih pitanja i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, međutim oni se nisu odazvali.

Povod za razgovor bile su strahote kroz koje prolaze vijetnamski radnici koji rade na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjanu, koji su bili primorani da borave u neuslovnom smeštaju, bez adekvatnih sanitarnih uslova i grejanja, oduzetih pasoša i primajući neredovne prihode.

Učesnici su se saglasili u oceni da su uslovi života i rada ovih radnika katastrofalni. Svi govornici su, takođe, ovaj problem kontekstualizovali, ukazujući na lokalne i globalne političke, ekološke i sociološke faktore koji su ovakve slučajeve učinili mogućim. Istovremeno, oni su skrenuli pažnju na to kako se za poštovanje ljudskih i radnih prava svakog radnika moramo organizovano boriti motivisani bazičnom ljudskošću, ali i nužnošću promene čitavog sistema.

Tara Rukeci i Hristina Piskulidis; Foto: Mašina

Hristina Piskulidis iz Astre, jedne od organizacija koja je radnicima u Zrenjaninu ponudila pravnu pomoć, je pojasnila na koji se način njihov tretman uklapa u domaću zakonsku definiciju trgovine ljudima u svrhe radne eksploatacije, o čemu je ovih dana bilo mnogo reči u javnosti. Piskulidis je u osnovnim crtama objasnila i funkcionisanje međunarodnih agencija za zapošljavanje preko kojih strani radnici dolaze u položaj da budu radno iskorišćeni i iznela spisak domaćih nadležnih institucija kojima se Astra obratila povodom sumnji za trgovinu ljudima, a koje nisu dale zvaničan odgovor. Ona je naročito naglasila da odgovorni moraju biti procesuirani čak i u slučaju da je tretman vijetnamskih radnika nakon pritiska javnosti na poslodavca postao bolji, jer to ne menja činjenicu da je već izvršeno krivično delo.

Predstavnica Astre je dodala da ljudi često ispoljavaju nevericu da je u ovakvim slučajevima zaista u pitanju tako teško delo.

„Stalno dobijam pitanja: ‘Zašto mislite da je ovo slučaj trgovine ljudima, to deluje previše strašno?’ Ja mislim da smo mi u proteklih dvadeset godina došli dotle da je ono što nam je prihvatljivo već jako blizu trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije“, upozorila je ona. 

Publici se obratila i Tara Rukeci iz Zrenjaninskog socijalnog foruma, koji je organizovao akciju prikupljanja pomoći za vijetnamske radnike. Ona je izjednačila uslove smeštaja radnika, sa kojima se upoznala na terenu, sa logorskim, i istakla ljudski i politički značaj iskazivanja solidarnosti sa stranim radnicima u našoj zemlji. Rukeci je problematizovala rasističke i nacionalističke pristupe temi strane radne snage, u okviru kojih se na strane radnike gleda kao na one koji su došli da domaćima otimaju radna mesta i obaraju plate. Takvim stavovima se treba usprotiviti i razumeti da pravi neprijatelj radnika nikada nije drugi radnik, nego sprega vlasti i kapitala, a da se radnici samo organizovano i iskazivanjem internacionalne solidarnosti zajedno mogu izboriti za bolji položaj, naglasila je.

Učesnici su podsetili publiku na to da ovo nije prvi slučaj flagrantnog kršenja radnih i ljudskih prava stranih radnika u Srbiji, osvrnuvši se naročito na poteškoće sa kojima su se prošle godine susreli radnici iz Indije angažovani u Kraljevu. Konstatovali su da su se u sličnim situacijama u inostranstvu nalazili i naši radnici, navodeći primer zaposlenih u Slovačkoj i Rusiji. No, u potrazi za lošim tretmanom radnika ne treba ići preko bilo koje granice ni tražiti izdvojene primere, složili su se, jer su i uslovi u kojima radi domaća radna snaga u Srbiji već dovoljno loši, a radno zakonodavstvo sve degradiranije:

„Država je oteta, institucije okupirane, i normalno je da vladajuće strukture u sprezi sa krupnim kapitalom donose zakone koji će uvek ići u korist profita“, upozorila je Rukeci.

Željko Veselinović i Marko Miletić
Željko Veselinović i Marko Miletić; Foto: Mašina

Predsednik Udruženih sindikata „Sloga“, prve sindikalne organizacije koja se oglasila povodom problema u Zrenjaninu, je kritikovao stav vlasti prema kršenju radnih prava radnika i reakcijama sindikata. On je naveo da je premijerka Ana Brnabić optužila „Slogu“ da „hoće da otera kinesku investiciju od 900 miliona dolara“. Ipak:

„Za mene to nisu strani investitori, nego pijavice koje dolaze ovde i koriste ovako nesređenu situaciju u ovoj jadnoj zemlji i uzimaju ogroman novac iz budžeta Republike Srbije za subvencije za otvaranje svakog radnog mesta“, izneo je Veselinović.

Veselinović naročito tragičnim smatra to što je, po njegovim rečima, država pokušala da relativizuje problem u Zrenjaninu i da sve one koji su izašli u javnost sa podacima i saopštenjima proglasi za izdajnike i teroriste koji rovare protiv investicija, „uopšte se ne osvrćući na to da se i ne razgovara o nekim kineskim investicijama, nego o ljudima koji su od krvi i mesa“ i u 21. veku žive u uslovima nedostojnim ljudskih. On je dodao da naša država i domaće organizacije neće imati nikakav legitimitet da zahtevaju pristojne uslove za naše radnike u inostranstvu ako danas prećute problem robovskih uslova života i rada vijetnamskih radnika.

Svakom pojedinačnom kršenju radnih prava radnika treba se suprotstaviti zarad dobra neposredno ugroženih, ali i svih ostalih radnika i radnica, ponovili su učesnici, diskutujući , uz to, o načinima za jačanje radničkog organizovanja, ali i iznevši kritike na račun voljnosti samih radnika da se organizuju i rada sindikata.

Razgovor je održan uz podršku Olof Palme Center International, a snimku razgovora možete pristupiti ovde.

I.K.

Prethodni članak

Virtuelna komunikacija: između manipulacije i dezinformacije

„Čehoslovački drugovi drže stvari u svojim rukama“: Dubček, Praško proleće i Jugoslavija

Sledeći članak