Opozicija pobedila Erdogana u većini gradova u Turskoj

Erdoganov AKP je izgubio, a CHP pobedila, u 36 od 81 provincije u kojima su održani izbori, uključujući Istanbul i Ankaru.

Na lokalnim izborima održanim u nedelju Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) je pretrpela najveći udar od kada je 2002. došla na vlast. Po preliminarnim rezultatima najveća opoziciona stranka, Republikanske narodne partije (CHP) je pobedila u 36 od 81 provincije u kojima su održani izbori, javlja Al Džazira.

Dosadašnji gradonačelnik Istanbula, Ekrem Imamoglu (CHP) je u nedelju uveče izjavio da je AKP u Istanbulu poražen sa milion glasova razlike. CHP će formirati gradsku upravu i dati gradonačelnike i u glavnom gradu, Ankari, Izmiru, trećem po veličini, Bursi velikom industrijskom centru u kojem je AKP na vlasti od 2004. godine, kao i u Antaliji centru juga Turske. Podsetimo, AKP je Istanbul izgubio na lokalnim izborima 2019. godine.

Erdogan je u govoru nakon izbora priznao da je njegovoj partiji značajno opala podrška i konstatovao da će AKP (turski: Adalet ve Kalkınma Partisiili, AKP) „priznati svoje greške i ispraviti nedostatke“.

Uprkos strepnjama kurdska Narodna stranka ravnopravnosti i demokratije (DEM) je odnela pobede u gradovima na jugo-istoku Turske koje većinski naseljavaju Kurdi. DEM je stranka naslednica Narodne demokratske stranke (HDP) i Zeleno-leve stranke (YSP) čiji su članovi poslednjih godina suočeni sa progonima koje predvodi režim.

AKP kažnjen za inflaciju

Podsetimo, Redžep Tajip Erdogan je pre manje od godinu dana po treći put postao predsednik Turske. Erdogan je bio premijer od 2003, a predsednik od 2014. godine. Na prošlogodišnjim izborima glasači nisu kaznili Erdogana za uništenje stotina hiljada zgrada i smrt preko 50.000 ljudi u zemljotresu 2023, do kojih ne bi došlo da AKP nije relaksirao propise u građevinarstvu i dozvolio profitabilnosti gradnje da divlja nauštrb bezbednosti objekata.

Erdogan na predsedničkim izborima nije podneo odgovornost ni za ogromnu inflaciju koja pogađa Tursku. O detaljima odnosa političkih struja u Turskoj u Mašini ste mogli da čitate analizu Joakima Bekera.

Analitičari ocenjuju da se, uprkos represiji prema opoziciji, univerzitetima i slobodnim medijima, glasači okreću od AKP-a upravo zbog sve teže ekonomske situacije.

I.K.

Prethodni članak

Na svetu bi prvi put moglo da se proizvede više struje od energije sunca nego od hidroenergije

Drugi Seminar za svakoga: Levica i (periferna) država, (periferna) levica i nacija

Sledeći članak