Osnovan prvi sindikat radnica i radnika u neprofitnim organizacijama u regionu

U Hrvatskoj je osnovan sindikat SKUPA, čiji članovi će biti osobe aktivne u organizacijama civilnog društva i neprofitnim organizacijama.

Osnovan prvi sindikat radnica i radnika u neprofitnim organizacijama u regionu

Sindikat SKUPA boriće se za radnička prava i bolje uslove rada angažovanih u udruženjima, sindikatima, privatnim i nevladinim fondacijama, neprofitnim zadrugama i političkim strankama.

Kako za Mašinu kaže Sandra Kasunić, jedna od osnivačica i članica glavnog obora sindikata, ideja za osnivanje sindikata potekla je od nekoliko entuzijastica i entuzijasta koji su želeli da urade nešto više od toga da se jedni drugima žale na sistem u kom rade, loše uslove, administrativno nasilje i druge nelogičnosti i nepravde sa kojima se svakodnevno sreću. Kako nije bilo sindikata u koji bi se mogli učlaniti, a koji bi prepoznao njihove specifične probleme – osnovali su svoj.

„Htjele smo sindikat koji reflektira i ono što mi želimo vidjeti u sindikatu. Civilni sektor naprosto do nas nije bio organiziran niti je do sad bio u fokusu sindikata, vjerojatno i zato što su ovdje granice između poslodavca i radnika ili radnice nisu posve jasne“, konstatuje Kasunić.

Kasunić naglašava da konflikt između rada i kapitala u civilnom sektoru ima drugačiji oblik od tradicionalnog i da su se upravo stoga osnivačice i osnivači odlučili da pokrenu sopstveni sindikat s vizijom da on postepeno, s izgradnjom kapaciteta, preraste u sindikat koji organizuje sve radnice i radnike koji dele iste principe i vrednosti. Pravo na članstvo u sindikatu SKUPA imaće osobe angažovane kroz bilo koji oblik rada, uključujući ugovor o radu, ugovor o delu, honorarne ugovore i volontiranje, kao i osobe koje u nevladinom sektoru deluju kao nezaposlene.

U sindikatu SKUPA pojašnjavaju da će se boriti protiv prekarnog rada, izrabljivanja, svih oblika zlostavljanja i diskriminacije, protiv burnouta i, uopštenije, narušavanja mentalnog i fizičko zdravlja kroz rad, kao i protiv negativne percepcije javnosti o radnicama i radnicima u civilnom sektoru. Iz sindikata najavljuju da će organizovati edukaciju članstva o radnim pravima, baviti se zagovaranjem i pregovaranjem sa poslodavcima, donatorima i državnim telima, pružanjem pravne i drugih oblika podrške i pomoći, te organizovati aktivističko delovanje.

„Naši kratkoročni prioriteti su svakako podizanje svijesti u sektoru o važnosti radničkih prava i sindikalnom organiziranju te o našem pripadanju radničkoj klasi. Nadalje, želimo se konsolidirati i osposobiti kako bismo naš posao mogle odratiti što bolje, a uz trenutnu činjenicu da svi koji smo u tijelima sindikata trenutno volontiramo svo radno vrijeme.“

Kasunić otkriva da se na osnivanju sindikata radilo dve godine. Osnivački kongres, u kome je učestvovalo oko tridesetoro ljudi, održan je sedmog decembra.

„Već nas je 40, a od izlaska SKUPA u javnost dobili smo značajan broj iskaza interesa za članstvo što nam samo potvrđuje da je osnivanje ovakvog sindikata bilo prijeko potrebno i dugo očekivano. Registracija pri Ministarstvu rada još traje, no vjerujemo da će i taj proces ubrzo završiti i da ćemo moći početi raditi punom parom kako bismo dugoročno izgradili stabilan, neovisan, progresivan, političan, solidaran i borben sindikat“, kaže naša sagovornica.

I.K.

Prethodni članak

Zagađenje vazduha uzrokuje neplodnost žena i muškaraca

Ako Srbija bude plaćala odštetu Rio Tintu, to će biti po zakonima donesenim nakon 2012.

Sledeći članak