Osuda niza incidenata i napada na žene

Foto: Marko Miletić / Mašina

Više feminističkih i drugih političkih organizacija potpisalo je zajedničko saopštenje u kojem osuđuju niz incidenata i napada na žene koji su se dešavali u poslednjih nekoliko dana.

Žene se svakodnevno suočavaju s različitim oblicima nasilja. U poslednjih deset godina je u Srbiji samo u porodičnom nasilju ubijeno 350 žena a „skorašnje istraživanje OEBS-a pokazuje da je 70% žena sa teritorije Zapadnog Balkana tokom života doživelo neki vid nasilja“, navodi se u saopštenju.

Zajedničko saopštenje više organizacija je reakcija na niz incidenata i napada na žene od koji je jedan „doživela Dragoslava Barzut, aktivistkinja organizacije Da se zna, prilikom dolaska na Protestni marš povodom Osmog marta“. „Ranije istog dana je i Slavica Terzić, vozačica GSP autobusa, pretrpela fizičko i verbalno nasilje od drugog učesnika u saobraćaju“ nakon čega je, istog dana „u toku večeri, na događaju nakon dodele feminističkih priznanja koju je organizovao Kulturni centar BeFem, aktivistkinju Inicijative Ne davimo Beograd Kseniju Radovanović jedan je muškarac vređao i fizički napao“.

Potpisnice podsećaju i na slučaj Marije Lukić koja i dalje trpi kontinuirane napade i zaštrašivanja jer je hrabro prijavila predsednika opštine Brus za seksualno uznemiravanje.

Potpisnice saopštenja dodaju da najoštrije osuđuju mizogine i homofobne napade i zahtevaju da slučajevi budu brzo procesuirani, a nasilnici privedeni pravdi. Dodatno zahtevaju da mediji „adekvatno izveštavaju o ovim slučajevima te da bez uvijanja, relativizacije i razvodnjavanja doprinesu osudi nasilnog ponašanja i razvijanju političkog dijaloga ka rešenjima koja u prvi plan stavljaju interese žrtve.“

Ovakvi napadi i incidenti neće nas obeshrabriti ni uplašiti, već zbližiti i ujediniti u odlučnoj zajedničkoj borbi za ravnopravno i solidarno društvo, za društvo u kome će svaki dan biti dan žena i dan bez nasilja, navodi se u saopštenju.


I.P.

Prethodni članak

Nekada radnici, danas beskućnici: Radnički muzej „Trudbenik“

Na današnji dan rođen je Konstantin Koča Popović

Sledeći članak