Otvaranje Evropske prestonice kulture 2022: Zašto se „Doček“ srpske Nove godine u Novom Sadu ne odloži zbog alarmantne epidemiološke situacije?

Nakon što je u Beogradu odložen koncert Željka Joksimovića na Sava Promenadi usled nepovoljne epidemiološke situacije, postavlja se pitanje zašto se isto ne uradi i u Novom Sadu gde se planira nastavak programa Dočeka u okviru EPK NS 2022.

U Novom Sadu će sutra, 13. januara, svečano biti otvorena godina titule Evropske prestonice kulture, nastavkom programa pod nazivom „Doček 7530“.

Kako organizatori najavljuju, radi se o „jedinstvenoj proslavi u Evropi“, koja „pomera granice“ i koja će „staviti Novi Sad u centar evropskog kulturnog života“.

Ipak, stručna zdravstvena i kulturna javnost zabrinuta je zbog aktuelne epidemiološke situacije u kojoj se nalazimo, budući da je, od početka pandemije, najveći broj zaraženih do sada – zvanično više od 13 hiljada ljudi dnevno.

Epidemiolog Zoran Radovanović u emisiji „Da razumemo“ koja je sinoć emitovana na N1, izjavio je da prisutnost virusa nismo mogli da sprečimo, budući da je Omikron svuda u svetu:

„Ali, mogli smo da doziramo njegovu učestalost razumnim merama. A ovo što se sada dešava, ove patnje ljudi, koji na snegu stoje mnogo sati, zdravom čoveku je teško da stoji toliko a kamoli onome koga je muka naterala. To je ne samo necivilizacijski, to je nehumano. To je moralo da se predvidi. Cela ta ideja o dočeku na takav način, to nije samo nerazumno, to je skaredno.“

Danas su organizatori „Dočeka“ u Novom Sadu objavili da će svi programi na svečanom otvaranju Evropske prestonice kulture biti prilagođeni epidemiološkim merama.

To znači da su, kako se navodi „od samog početka kapaciteti bili veoma ograničeni na planiranim koncertima, prilikom prodaje ulaznica“, kao i da Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ preuzima inicijativu za dodatne mere i pooštravanje kontrole njihovog poštovanja.

Dalje se navodi da je Fondacija „kao prvu meru dala preporuku da se odloži 60 odsto koncerta, dok će pojačane mere kontrole biti na onim koncertima koji su direktno u produkciji Fondacije“, uz naglasak da su kapaciteti do 50 odsto, „na pojedinim će biti i manji“, a zajedno sa ulaznicom, „biće neophodno da posetioci prilože zeleni sertifikat ili antigenski test ne stariji od 48 sati ili PCR test ne stariji od 72 sata“.

Ipak, kako je za Mašinu izjavio Aleksandar Matković, naučni saradnik na Institutu ekonomskih nauka u Beogradu, stroge mere protiv kontakta su uvedene gotovo svugde pred proslavu nove godine. „U Parizu su vatromet i koncerti otkazani. U Berlinu, Minhenu i Frankfurtu isto. U Londonu i Edinburgu i sl. su otkazane proslave. Gotovo kao da su Beograd i Novi Sad jedini koji slave novu godinu i to ne jednom nego dva puta, zahvaljujući Evropskoj prestonici kulture.”

Novosadski „Doček“ ne odobrava ni Danijela Halda, politikološkinja za novinarstvo i komunikologiju, kustoskinja depoa Muzeja savremene umetnosti Vojvodine. Ona je za Mašinu izjavila da je „krajnje neodgovorno u datoj epidemiološkoj situaciji organizovati bilo kakve događaje na otvorenom znajući da će ‘spektaklu’ prisustvovati veliki broj publike, dok je trenutni broj novozaraženih covid pacijenata trinaest hiljada“.

U Fondaciji „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ čini se da smatraju da je, i pored navedenih pooštrenih epidemioloških mera, primereno da organizuju i veče „zagrevanja“ najavivši da „zagrevanje na otvorenom počinje već večeras“ , kada će nastupiti čak 12 novosadskih bendova na šest  lokacija na otvorenom širom grada. 

Po svemu sudeći, najavljeno besplatno testiranje za posetioce koje će biti organizovano na dve lokacije, biće više nego potrebno mnogima već tokom sutrašnjeg dana, stoga dostavljamo i neophodne informacije o punktovima: u centru Novog Sada, na Trgu Slobode 13. januara od 12 do 23 časa biće organizovan jedan punkt, dok će drugi biti u prostoru Gradske koncertne dvorane (Bulevar Cara Lazara 67) 13. januara od 12 do 23 časa.

V.K.

Prethodni članak

Suprotno zakonu Pošta angažuje veliki broj radnika preko ugovora o privremenim i povremenim poslovima

Protest ispred zgrade Vlade: Ne damo Jadar, poručili aktivisti

Sledeći članak