Parlamentarni izbori u Francuskoj – da li će se pokazati kao Melanšonov „treći krug“?

U nedelju, 12. i 19. juna francuzi biraju 577 članova Narodne skupštine.

Ujedinjena levica NUPES koja bi da spreči dalju neoliberalizaciju Francuske kroz parlament dobro se kotira u istraživanjima javnog mnjenja, ali prema projekcijama i dalje je moguće da će Makronov tabor osvojiti apsolutnu većinu, odnosno 289 poslaničkih mesta.

Evo šta kažu brojke. Prema meta-istraživanju medijske kuće Politico Makronova koalicija osvaja između 275 i 318 mesta dok NUPES sa Melanšonom na čelu 158 do 196. No, prema svežem istraživanju Ifop neposredno uoči izbora levica je u porastu, a predsednikov tabor u padu, i njihovo je predviđanje 190-250 mesta za levicu i 250-290 mesta za koaliciju oko Makronove stranke.

Uz ove projekcije treba dodati da se, kako piše Politico, rezultati parlamentarnih izbora teško predviđaju, jer se oni sastoje od 577 različitih lokalnih izbornih trka. Što se predviđanja rezultata levice tiče, možemo se setiti i toga da je Melanšon na recentnim predsedničkim izborima osvojio 6% više glasova od prognoziranih.

Nakon predsedničkih izbora na kojima je Makron reizabran, Melanšon je prokomentarisao da će parlamentarni izbori predstavljati „treći krug“, čime je naglasio značaj i šansu koji ovi izbori pružaju za Francuze i Francuskinje koje se ne slažu sa Makronovom neoliberalnom politikom.

Ubrzo je usledilo dugo očekivano ujedinjenjd fragmentirane francuske levice pod imenom Nouvelle Union Populaire Ecologique et Sociale – NUPES, odnosno, Nova ekološka narodna i društvena zajednica.

Može li napokon ujedinjena levica da „zalevi“ Francusku na junskim izborima? O tome možete čitati u našem prethodnom tekstu.

A.J.

Prethodni članak

Asocijacija NKSS i ULUS: Rast broja „sumnjivih“ projekata i dodela ogromnog dela budžeta „predatorskim“ organizacijama na javnim konkursima u oblasti kulture

Stručnjaci zabrinuti zbog izbora tehnologije za prečišćavanje otpadnih voda

Sledeći članak