Piloti Lufthanze najavljuju dvodnevni štrajk

Piloti Lufthanze se spremaju za dvodnevni štrajk od koga će odustati samo ako dobiju ozbiljnu ponudu od menadžmenta kompanije.

Avion Lufthanze

Sindikat pilota nemačke kompanije Lufthanza (Vereinigung Cockpit) najavio je da će od srede organizovati dvodnevni štrajk koji bi bio nastavak štrajka započetkog u prethodni petak kada su blokirali rad avio kompanije nakon što su pregovori o novom kolektivnom ugovoru, započeti pre nekoliko meseci, propali.

Glasnogovornik Lufthanze (Lufthansa) je, reagujući na najave sindikata, rekao da „žali zbog odluke sindikata da nastavi sa eskalacijom“. Ipak, piloti ne odustaju i kažu da će odustati od štrajka ukoliko kompanija iznese „ozbiljnu“ ponudu za povećanje plata, piše Dojče Vele.

Sindikat zahteva, pored redovnog usklađivanja zarada sa inflacijom, povišicu od 5,5% za više od 5000 pilota koji rade u kompaniji. Poslednja ponuda Lufthanze, koja nije zadovoljila štrajkače, podrazumevala je jednokratko povećanje od 900€ po zaposlenom.

Ukoliko dođe do štrajka u sredu i četvrtak će biti blokirani svi letovi kompanije koji odlaze iz Nemačke, dok će teretni saobraćaj koji obavlja Lufthanza biti blokiran samo u sredu.

Jednodnevni štrajk koji je održan u petak je podrazumevao otkazivanje više od 800 letova što je uticalo na oko 130.000 putnika. Lufthanza je saopštila da je to kompaniju koštalo oko 32 miliona evra.

M.M.

Prethodni članak

Danas je predstavljena publikacija „Navodno pravo: Pravo na vodu u Republici Srbiji“

Industrija fosilnih goriva uz velike profite uživa i subvencije od više stotina milijardi dolara

Sledeći članak