Poboljšanje infrastrukture i dovoljno sredstava za rad u vrtićima su očekivanja sindikata predškolaca u Beogradu pred izbore, kaže Vesna Janjić

Vrtići su ponovo bili jedna od značajnih tema predizborne kampanje na izborima u Beogradu. O manjku kapaciteta, lošim uslovima rada i niskim zaradama zaspolenih govorili su i predstavnici vlasti i opozicije. Kako sve to izgleda iz perspektive sindikata razgovarali smo sa Vesnom Janjić, predsednicom Samostalnog sindikata radnika predškolskog vaspitanja i obrazovanja Beograda.

vesna janjić

„Iz prerspektive našeg Samostalnog sindikata buduća gradska vlast morala bi da se pozabavi infrastrukturom jer nam nedostaju hronično građevinski kapaciteti“, kaže o očekivanjima Janjić.

Ona kaže da je osim izgradnje novih vrtića neophodno i renovirati postojeće jer se u pojedine predškolske ustanove nije ulagalo ništa već decenijama.

„Neophodno je, pre svega, renovirati kuhinje i sanitarne čvorove u predškolskim ustanovama koji zaista vape za renoviranjem. Time bi se, naravno, poboljšali uslovi boravka dece a imali bi i bolje uslove za rad i naši zaposleni“, rekla je Janjić za Mašinu.

Međutim, predsednica sindikata beogradskih predškolaca naglašava da je infrastruktura samo deo problema i da je nedostatak sredstava za rad još jedan od gorućih problema:

„Mi u Beogradu nemamo dovoljno sredstava za rad već godinama. Sredstva nam se dostavljaju u apsolutno nedovoljnim količinama, žargonski rečeno na kašičicu“.

Janjić objašnjava da se u predškolskim ustanovama Beograda sprovodi program „Godine uzleta“, ali da za sprovođenje tog programa nema dovoljno sredstava za rad.

„Iz ugla Sindikata apsolutno stojim iza stava da mi nemamo u potpunosti uslove, zbog preopterećenih građevinskih kapaciteta i broja dece, za sprovođenje ovakvog programa, a naravno i zbog činjenice da nemamo sredstava za rad – i to osnovnih. Ne mogu se aktivnosti sprovoditi samo na maštovitosti, kreativnosti i snalažljivosti našeg kadra da iz ničega naprave nešto“, kaže Janjić.

dvoriste vrtića
Dvorištve jednog vrtića u Beogradu; Foto: Mašina

U sindikatu su svesni da se u predizbornim kampanjama, a naročito u njihovom finišu dosta govori o vrtićima, međutim naša sagovornica kaže da nakon toga „mnoge započete izgradnje završe u korovu“.

„Nije bilo realizacije onoga što se u predizbornoj kampanji predstavlja, zato i imamo grupe preko normativa jer preko potrebnih novih vrtića u Beogradu nema u dovoljnoj meri“, kaže Janjić.

Što se tiče izlaska na izbore: „sindikati imaju svoj pravac“, kaže naša sagovornica.

„Mi nismo ni levo ni desno, idemo uvek pravo u svom smeru – ka zaštiti i unapređenju radno-pravnog položaja naših članova“, zaključuje ona.

M.M.

Prethodni članak

Ne lipši, magarče, do zelene tranzicije – na COP28 potpisan kakav-takav dogovor o napuštanju fosilnih goriva

Novo stezanje kaiša u Evropi: rezovi kao poklon krajnjoj desnici na predstojećim evropskim izborima

Sledeći članak