Policija u Majdanpeku tukla privedene aktiviste, Zajedno preti tužbama

Stranka Zajedno je najavila da će tužiti pripadnike policijske uprave u Boru zbog nanošenja lakih telesnih povreda i iznuđivanja lažnog priznanja od privedenih aktivista koji sprečavaju rušenje vrha planine Starica kod Majdanpeka.

Dragan Dmitrović

„Kad sam ušao u kancelariju dva inspektora su krenula da me biju odma’ i da priznam nešto. Ja ne znam šta da priznam. Onda, posle nekog vremena tog maltretiranja, udaranja, sa leve, desne strane… Ja sam se branio koliko sam mogao (…) Jedan je rekao da će da me ubije, ‘Možeš da umreš ovde, baš me briga’“, ispričao je nakon saslušanja u Majdanpeku jedan od privedenih aktivista sa Starice, Dragan Dmitrović.

U snimljenoj izjavi koju je uzela advokatica i narodna poslanica Danijela Nestorović, Dmitrović svedoči da nije znao ni šta to policija od njega očekuje da „prizna“. Drugi aktivista, za koga se „videlo da je dobio batine“ je Dmitrovića posavetovao da pristane da kaže to što se od njega očekivalo da bi iz stanice izašao živ, budući da je srčani bolesnik.

„Reko’: ‘Reci mi, komšo, šta treba da kažem? Kog sam vodio, šta? Ja stvarno ne znam’. I on mi je naveo imena koja treba da kažem, i ja sam to i rekao jer nisam mogao više da izdržim tu torturu“, izjavio je Dmitrović na snimku. Po njegovim tvrdnjama, iz stanice je pušten nakon što je dao lažno svedočanstvo da je u određeno vreme vozio trojicu aktivista na planinu Staricu.

„Podnećemo krivičnu prijavu i prijavu unutrašnjoj kontroli MUP protiv policijskog službenika Aleksandra Dokića iz PS Majdanpek i još jednog NN policijskog službenika zbog policijske torture prilikom pokušaja iznude priznanja i nanošenja lake telesne povrede Draganu Dmitroviću iz Majdanpeka“, poručili su iz stranke Zajedno putem društvenih mreža. Policija je nad Dmitrovićem ispoljila nasilje iako je na početku saslušanja rekao da je srčani bolesnik koji čeka operaciju.

„Kako nisam“, odgovara Dmitrović na pitanje da li je uplašen, pojasnivši da se plaši da bi mogi da ga pozovu ponovo i „možda i mene odvezu za Negotin“.

Dmitrović je jedan od nekoliko građana koje je policija Majdanpeka privela početkom nedelje, a za koje se zna ili podozreva da su tokom saslušanja trpeli policijsku torturu. Članovi grupe građana Ne dam! na društvenim mrežama objavljuju da su neki od privedenih vezivani i ostavljani sami u policijskim prostorijama, te da su neke pokušali da dezorijentišu promenama svetlosnog režima u prostoriji.

Među privedenima koji su pretrpeli prekomernu silu je i Vladimir Božić, aktivista i odbornik u lokalnoj samoupravi. Podsetimo, Božić je u svojstvu građanina ispitivan duže nego što zakon dozvoljava, njegovi bližnji i kolege satima nisu moglu da saznaju šta se sa njim dešava, a prvog dana u kontakt sa Božićem po navodima aktivista nije uspeo da stupi ni njegov advokat. Božiću je 29. septembra pritvor, u kom je prvobitno bio 48 časova, produžen na 30 dana. On se tereti za nanošenje lakih telesnih povreda i izazivanje opšte opasnosti, ali i dalje nije jasno da li se misli na incident u kom je na Starici zapaljena bušilica u vlasništvu Ziđina ili na drugu situaciju, koja se dogodila u centru grada, a u kojoj je neprijatnosti, po sopstvenim navodima, pretrpelo nekoliko radnika Ziđina.

Lokalna policija je u sredu, 28. septembra, saslušavala i narodnog poslanika Aleksandra Jovanovića Ćutu, koji se nije pozvao na poslanički imunitet. Podsetimo, ministarka rudarstva Zorana Mihajlović je Ćutu dan ranije optužila za organizovanje nasilnih aktivnosti na Starici. Jovanović je istog dana od policije pokušao da sazna da li su policajci tukli privedeni građane. Dok tu informaciju nije uspeo da dobije, ono što jeste saznao je da su nakon saslušanja trojica mladića odvedeni u hitnu pomoć. Jovanović je ranije na konferenciji za štampu pozvao ministra Vulina i policiju u Majdanpeku da „prestane da se ponaša kao Gestapo“.

Protest protiv miniranja vrha planine Starica kod Majdanpeka; Foto: Ne dam!

Iz Ekološkog ustanka i stranke Zajedno su privođenje aktivista javno osudili kao vid zastrašivanja građana pred drugu sednicu republičkog Odbora za zaštitu životne sredine, koja je održana 29. septembra. Jovanović je, kako je ranije najavljeno, odstupio od uobičajene prakse i iskoristio zakonsku mogućnost da sednicu zakaže van zdanja narodne skupštine, te je ona održana u Majdanpeku.

Prenos sednice preko skupštinskog internet kanala prekinut je nakon deset minuta, što su poslanici opozicionih stranaka ocenili kao vid opstrukcije kojom vlasti pokušavaju da onemoguće građane da čuju teška pitanja koja su na sednici postavljana.

„Da li zato što su unapred znali šta će se desiti i na kakva pitanja bi morali da odgovaraju? Da li se režim uplašio prepune sale u Majdanpeku, pa je u panici cenzorska ruka posegnula za ‘sečom’ kablova za prenos? Da li im nije po volji istina o zastrašivanju, pretponoćnim pretresima kuća i stanova, prebijanju aktivista i policijskoj brutalnosti? Ili su to već znali, pa su zbog toga kukavički izostali sa sednice“, prokomentarisali su prekid sednice putem saopštenja za medije iz stranke Zajedno.

Predstavnici vladajuće koalicije, Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva rudarstva i ekologije nisu prisustvovali sednici.

„Država neće da razgovara o ovom problemu“, zaključio je Jovanović.

I.K.

Prethodni članak

Radnici naftne industrije podržavaju proteste u Iranu i upozoravaju Vladu

Združena akcija „Krov nad glavom“ zahteva ukidanje javnih izvršitelja

Sledeći članak