Ponovo odloženo ročište Jutki

Podrška Mariji Lukić ispred suda u Kruševcu; Foto: Maša Stojanović

Ročište Milutinu Jeličiću Jutki, bivšem predsedniku opštine Brus, optuženom za seksualno uznemiravanje Marije Lukić, koje je najavljeno za danas, ponovo je odloženo.

Odluku o odlaganju ročišta doneo je Osnovni sud u Kruševcu zbog nepojavljivanja advokatica Milutina Jeličića, koje su, kako se navodi, na godišnjem odmoru.

Marija Lukić za Mašinu kaže da je ročište odloženo zbog toga što je jedan advokat Jeličiću otkazao saradnju a ostali su na godišnjem odmoru.

Očigledno se radi o šablonskom prolongiranju jer ovo nije prvi put da on odlaže pretres zbog nedolaska svojih branioca tako da je ovo ponovo opstruiranje postupka, rekla je Lukić.

Ona je u martu 2018. godine podnela krivičnu prijavu zbog polnog uznemiravanja i nedozvoljenih polnih radnji uz zloupotrebu službenog položaja protiv Milutina Jeličića. Pored nje, krivičnu prijavu protiv Jeličića za isto delo, podnelo je još šest žena, ali su odbačene zbog, kako se navodi, nedostatka dokaza.

Ovo je prvo ročište od kada je proces po odluci Vrhovnog kasacionog suda iz Brusa prebačen u Osnovni sud u Kruševcu. Zahtev za premeštanje suđenja podneo je advokat Marije Lukić zbog, kako se navodi u medijima, postojanja osnovane sumnje da je Jeličić u Brusu mogao da utiče na čitav proces suđenja.

Nisam očekivala da će do odlaganja doći jer Jeličić ima pet advokata, ali desilo se. Upozoren je da će sledeći put ako njegovi branioci ne dođu na glavni pretres, on svakako biti održan, kaže za Mašinu Lukić.

Transparenti podrške Mariji Lukić ispred suda u Kruševcu; Foto: Jelena Lalatović

Svi smo mi Marija Lukić“

Dosadašnja ročišta su bila zatvorena za javnost, ali su bila praćena okupljenjem aktivistkinja iz različitih organizacija i građanki koje su dolazile kako bi solidarno dale podršku Mariji Lukić. Istovremeno, na ročišta su dolazile i pristalice Milutina Jeličića koji su okupljenima i Mariji upućivali verbalne provokacije.

Podrška Mariji Lukić stigla je i od aktivistkinja Mreže žena Rasinskog okruga, Mreže Žene u crnom i Mreža Žene protiv nasilja, kao i predstavnica drugih organizacija koje su prisustvovale ročištu.

Ženska grupa Inicijative Ne davimo Beograd je takođe uputila podršku. U svom saopštenju one su pozvale javnost da se pridruži podršci Mariji Lukić i da „na koji god način podrži Marijinu borbu, borbu svih nas!“.

Aktivistkinje su danas nosile transparente na kojima su bile ispisane poruke: „Nasilje nema opravdanje“, „Radnice su uz Mariju Lukić“, „Stop govoru mržnje“, „Solidarnost sa žrtvama nasilja“.

Jelena Riznić, članica organizacije Marks21 koja je bila na ročištu za Mašinu kaže da je borba Marije Lukić prekretnica za ženski pokret kod nas:

Na njenom primeru se vidi količina represije i konstantne sekundarne viktimizacije koju ona trpi, što ukazuje šta se dešava sa ženama koje puste glas o nasilju koje su preživele, a posebno kada imamo u vidu da se radi o seksualnom uznemiravanju na radnom mestu.

Riznić dodaje da je osnovna pretpostavka dostojanstvenog rada ostvarivanje prava na rad i da ne smeju da postoje ograničenja ove vrste, te da je važno boriti se za svaku ženu koja progovori o uznemiravanju.

Marija Lukić kaže da joj podrška koju dobija mnogo znači:

Podrška mi beskrajno znači, svim aktivistkinjama koje su bile prisutne sam se ponaosob zahvalila, i bez obzira što je pretres odložen, mnogo mi znači što su one bile tu.

U međuvremenu, Jeličiću je vraćen opštinski mandat. Mediji prenose da je vraćanje mandata Jeličiću bilo na dnevnom redu sednice lokalne skupštine krajem juna i da je odluku o potvrđivanju mandata potpisao trenutni predsednik Skupštine opštine Miroslav Panić.

Sledeće ročište je zakazano za 23. septembar u 12 časova u Osnovnom sudu u Kruševcu.

I.P.

Prethodni članak

Beograd daje medijima bliskim vlastima 90 miliona dinara za reklamiranje gradskog prevoza

Frederik Rževski: Ukoliko muzika nije dosad promenila svet, to je samo zato što nije bila dovoljno dobra

Sledeći članak