Portugalska vlada pala zbog korupcije u vezi sa litijumom

Nekoliko državnih zvaničnika i gradonačelnik grada Sines osumnjičeni su za trgovinu uticajem.

Portugalski premijer Antonio Košta je sedmog novembra podneo ostavku nakon što je nekoliko njegovih saradnika i prijatelja optuženo za trgovinu uticajem u vezi sa sklapanjem poslova za eksploataciju litijuma i vodonika, javlja N1.

Kako prenose mediji, glavni osumnjičeni je ministar infrastrukture Žoao Galamba, a privedeni su, između ostalog, šef kabineta premijera, gradonačelnik grada Sines i dva biznismena, od kojih je jedan blizak prijatelj premijera Antonija Košte. Prethodno su sprovedeni pretresi premijerovog kabineta, Ministarstva životne sredine i Ministarstva infrastrukture i drugih državnih prostora. Po navodima sa Radio-televizije Portugal, biće uhapšeni i bivši ministri pomenutih resora.

N1 je prenela da je reč o poslovima u vezi sa litijumom koji se sprovode u oblastima Montalegre na severu i Sines na jugu zemlje.

Košta je najavio da se neće kandidovati na narednim izborima. Domaći mediji podsećaju da je korporacija Rio Tinto nedavno izgubila bitku za iskopavanje litijuma upravo u oblasti Montalegre.

I.K.

Prethodni članak

Nove odluke Grada: ugrožavanje autonomije privatnih vrtića ili šansa za unapređen položaj radnika

Apel za poboljšanje radnih prava platformskih radnika

Sledeći članak