Poštari ponovo organizuju protest kako bi ukazali na loše radne uslove

Samostalni sindikat poštanskih radnika u subotu u 14 časova organizuje protest ispred Glavne pošte u Takovskoj ulici u Beogradu. Oni su izneli četiri zahteva za poboljšanje položaja radnika i radnica u Pošti od kojih, kako kažu, neće odustati.

Samostalni sindikat je nedavno uputio poziv svim zaposlenima u Pošti i drugim sindikalnim organizacijama da se odazovu na protest i zajednički skrenu pažnju na probleme sa kojima se suočavaju i ponovo pokrenu borbu za poboljšanje položaja.

Sindikat Solidarnost Pošte Srbije, koji su pokrenuli radnici nakon štrajkova koje su organizovali prethodnih godina, je doneo odluku da podrži protest i pokušaće da mobiliše svoje članstvo.

Organizatori protesta su izneli četiri zahteva o kojima su kako stoji u njihovom saopštenju obavestili rukovodstvo preduzeća ali i državni vrh Srbije.

Prvi zahtev poštara je da se zarade zaposlenih koji primaju do 60.000 dinara neto povećaju za 10%, a za one koji primaju više od tog iznosa za 3%. Ova mera se ne bi odnosila na poslovodstvo kako bi se smanjile razlike između najviših i najnižih primanja u Pošti. Poštari traže i isplatu zarade na osnovu dobiti preduzeća u prethodnoj godini ili jednokratna pomoć u visini od 45.000 dinara.

Važan zahtev, koji su radnici Pošte i ranije iznosili, je da se zaposlenima koji su oboleli od koronavirusa naknada za odustvo isplaćuje u iznosu od 100%, a da za one zaposlene koji su u izolaciji naknada bude 75%.

Poštari se solidarišu sa svojim kolegama i koleginicama koji nisu u stalnom radnom odnosu i zahtevaju da se svi kojima je istekao ugovor na određeno od 24 meseca prevedu na ugovore na neodređeno.

Poslednji zahtev je hitno postavljanje direktora Pošte pošto je sadašnja direktorka u V.D. statusu godinama.

Da podsetimo, radnici Pošte su u dva navrata tokom 2019. godine stupili u samoorganizovane obustave rada. Drugi štrajk je završen pregovorima sa Vladom i delimičnim prihvatanjem njihovih zahteva. Ipak, ono što je tada postignuto nije bilo dovoljno da na duži period zadovolji veliki broj radnika i radnica ovog javnog preduzeća.

M.M.

Prethodni članak

Pejzaži otpora: film o antifašističkom otporu u Jugoslaviji večeras premijerno u Roterdamu

Duško Vuković: „NALED nas stavlja na led!“

Sledeći članak