Poštarski sindikati ujedinjeni u borbi za svoje zahteve

Foto: Marko Miletić / Mašina
Demonstranti ispred Glavne pošte u Beogradu; Foto: Marko Miletić / Mašina

U Beogradu je održan prvi protest radnica i radnika Pošte Srbije koji je jedan u nizu najavljenih do kraja meseca.

Već duže vreme pokušavamo da se izborimo za naše zahteve, sada iznova krećemo ali svi sindikati zajedno. Pojedinačno smo svi pokušavali ali nismo uspeli, sada smo prvi put formirali zajednički štrajkački odbor kako bismo u jednoj koloni realizovali ove zahteve.

Ovako za Mašinu objašnjava formiranje zajedničkog štrajkačkog odbora sindikata PTT Srbije Branko Kalejanović jedan od članova ovog odbora. Odbor je ujedno i organizator protesta na kojem je danas bilo oko sto pedeset poštarskih radnika i radnica, kao i ljudi koji su došli da ih podrže.

Foto: Marko Miletić / Mašina
Obraćanje Branka Kalejanovića, člana Štrajkačkog odbora; Foto: Marko Miletić / Mašina

Nakon obraćanja okupljenjima organizatori su poveli protestnu šetnju koja se kretala od skupštine, do predsedništva i zgrade vlade.

Štrajkački odbor, koji čine četiri reprezentativna sindikata Pošte, ističe da je razlog nezadovoljstva u pogoršanju materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih i nepoštovanju zakona i sindikata kao socijalnog partnera. Dok cilj protesta je ispunjavanje zahteva koji su upućeni predsedniku i premijerki Republike Srbije.

Zajednički zahtevi većine aktivnih sindikata u Pošti Srbije obuhvataju vraćanje zarade na nivo pre umanjenja u novembru 2014. godine, isplatu jednokratne pomoći zaposlenima i hitnu smenu Mire Petrović na mestu direktora preduzeća.

Loše poslovanje preduzeća nije jedini razlog za zahtev za smenom rukovodstva, zaposleni u Pošti su nezadovoljni i odnosom koji direktorka pokazuje prema radnicima. O tome nam je govorio Tin Antić, predsednik sindikata Solidarnost Pošte Srbije:

Mi smo suspendovani zbog protesta koji su se dešavali na jesen prošle godine ispred glavnog poštanskog centra u Zemunu, iako smo izražavali svoje nezadovoljstvo van radnog vremena, u slobodno vreme, i van radnog mesta. To je dokaz osionosti i politike ‚može nam se šta nas briga‘. Podneli smo tužbe protiv preduzeća i tražimo da se te suspenzije stave van snage i da se nadoknade materijalna sredstva ljudima koji su direktno oštećeni.

Štrajkački odbor ističe da su plate zaposlenih u Pošti Srbije pored umanjenja od 10% dodatno obezvređene rastom troškova života, odnosno da Pošta nije diretni korisnik budžetskih sredstava, niti monopolista, te da se finansira iz sopstvenih prihoda.

Protestni skup radnika Pošte Srbije; Foto: Marko Miletić / Mašina
Protestni skup radnika Pošte Srbije; Foto: Marko Miletić / Mašina

Protest su podržali i Levi samit Srbije, Ne davimo Beograd, Marks21, Socijal demokratska unija i Crveni.

Radnici Pošte će održavati proteste svakog dana do 30. marta, u vremenu od 14:30 do 16:30, a okupljanje je ispred Glavne pošte u Takovskoj broj 2.

 

Prethodni članak

Skup podrške Afrinu ispred turske ambasade u Beogradu

Slučaj RT Kragujevac: čekajući nekog poštenijeg Radoicu

Sledeći članak