Povratak utopije 2 – Nemojte tugovati, organizujte se!

povratak-utopije-2_cover

Mašina i Centar za politike emancipacije organizuju konferenciju „Povratak utopije 2“. Tokom tri dana, 14, 15. i 16. novembra u Domu sindikata u Beogradu možete ispratiti niz razgovora i predavanja.

Prvi deo „Povratka utopije“ Mašina je ispratila nizom intervjua sa učesnicama i učesnicima prošlogodišnje konferencije. Razgovarali smo sa Leom Paničem, Margit Majer, Deni Sandžaku i Artanom Sadikuom.

Sada zajedno sa Centrom za politike emancipacije učestvujemo u organizaciji drugog dela ove konferencije. Da parafraziramo izjavu Džoa Hila iz naslova ovog teksta – ništa kukanje, samo organizovanje!

Organizovanje podrazumeva i promišljanje istog – koje strategije primeniti, šta su prednosti a šta prepreke u levom političkom organizovanju, koja je uloga sindikata, šta civilno društvo može da učini, kakva je pozicija medija… Programi u okviru konferencije su usmereni na diskusije o ovim pitanjima.

Svaka potraga za drugačijim, boljim društvom, u sebi nužno sadrži i element utopijskog. Upravo ovakvi elementi danas, u kontekstu predstave o bezalternativnosti kapitalizma, deluju potrebniji više no ikada. Kroz različite teme i diskusije, na konferenciji „Povratak utopije 2“, pokušaćemo da odgovorimo na pitanja u kakvom društvu želimo da živimo i kako se organizovati da bismo ga ostvarili. – kako se navodi u najavi konferencije.

Foto: Marko Miletić / Mašina
Foto: Marko Miletić / Mašina

Konferenciju će otvoriti panel „Promišljanje uslova prekarnog rada“ (18h) koji moderira članica naše redakcije Marija Jakovljević. U razgovoru će učestvovati profesor radnog prava sa Univerziteta Union i rukovodilac klinike za radno pravo, Mario Reljanović; Mario Kikaš, urednik časopisa RAD, te član Baze za radničku inicijativu i organizaciju (BRID); i Bojana Tamindžija, članica redakcije Mašine i aktivistkinja Levog Samita Srbije (LSS) koja je koautorka istraživanja Clean Clothes Campaign o uslovima rada tekstilnih radnica i radnika u Srbiji.

Istog dana će biti održana i predavanja Maje Krek, doktorantkinje na odeljenju za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, aktiviskinje koja učestvuje i u radu Društvenog centra Oktobar; i Agate Čarnacke, feminističke aktivistkinje, filozofkinje, prevoditeljice, političke savetnice i novinarke iz Poljske, koja je i jedna od organizatorki masovnih protesta u Poljskoj pod nazivom Crni protest (Czarny protest). Izlaganja će moderirati Lav Mrenović, jedan od polaznika Studija socijalizma.

Drugog dana konferencije u okviru prvog programa (18h) razgovara se o mogućnostima organizovanja prekarnih radnika i radnica. Na panelu će govoriti Sonja Stojadinović, novinarka i članica pokreta Solidarnost iz Makedonije; Jugoslav Ristić, nekadašnji radnik oružarske industrije a sada predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevac; i Goran Lukić, koji radi u Delavskoj svetovalnici iz Ljubljane. Razgovor će moderirati Tamara Baković Jadžić, članica naše redakcije i aktivistkinja LSS-a i Foruma Roma Srbije.

Iste večeri (20h) predavanje će održati Daniel Čavez, urbani antropolog i politički ekonomista iz Urugvaja. U svom izlaganju on će predstaviti aktuelne debate unutar latinoameričke levice, a diskusiju nakon izlaganja moderira Janko Stefanović, takođe polaznik Studija socijalizma.

Poslednjeg dana tema panela (18h) je organizovanje u medijima. O ovome će govoriti Tina Tešija koja radi na portalu Bilten i članica je BRID-a; Ilir Gaši, programski direktor fondacije Slavko Ćuruvija; i Željko Bodrožić, potpredsednik NUNS-a i pokretač i urednik nedeljnika Kikindske. Moderator panela je Marko Miletić, kourednik Mašine, član Kontekst kolektiva i aktivista LSS-a.

Konferencija se završava predavanjem Sem Gindina, „Ponovno promišljanje sindikata“. Gindin je dugogodišnji sindikalac i predavač na kanadskom Univerzitetu Jork u Torontu. Razgovor s njim moderira Jovana Timotijević, još jedna od polaznica Studija socijalizma.

Opširniju najavu konferencije sa biografijama učesnica i učesnika možete pogledati na ovom linku.

Skup se održava uz podršku fondacije Roza Luksemburg i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Prethodni članak

Zbog njih mi se još nije zgadio moj grad

Borba ljudi i Titana

Sledeći članak