Poziv za podršku nagradi „Štefica Cvek“: „Verujemo u moć književnosti da produbi razumevanje stvarnosti“

Kampanja za prikupljanje novca za dodelu regionalne književne nagrade „Štefica Cvek“ je u toku. Na ovaj način zajednica solidarno pomaže u osnivanju fonda za stipendiranje autorki i autora nepravedno zapostavljenog ženskog, kvir i drugog marginalizovanog stvaralaštva.

Regionalna književna nagrada „Štefica Cvek“ dodeljena je 31. januara u centru Krokodil u Beogradu.

„Da se sledećih 60 godina Ninova nagrada dodeljuje samo autorkama i dalje bi bilo više dobitnika – pisaca“, kaže se u tekstu kampanje koju je inicirala organizacija „Pobunjene čitateljke“.

Radi se samo o jednom slikovitom podatku koji se tiče položaja žena na književnoj sceni regiona. Kako iz Pobunjenih čitateljki objašnjavaju, autorke su često znatno slabije plaćene u odnosu na autore, književne nagrade ih po nepisanom pravilu često zaobilaze, pa su im i nagradni novčani fondovi najčešće nedostupni. Njihov rad je potplaćen, znatno manje cenjen i manje vidljiv.

Stoga je i cilj ove nagrade promena navedene situacije. Upravo u pravcu promocije i afirmacije feminističkih i kvir autorki i autora, koje su i dalje mnogo manje vidljive, manje prepoznate i nagrađivane grupe, iako, kako naglašavaju, ne isključuju ni autore koji se svojom književnošću zalažu za progresivne vrednosti.

Prva dodela ovog regionalnog priznanja bila je simboličkog karaktera, a kako se navodi u tekstu kampanje, organizatorke žele da se ovaj nedostatak premosti „jer književnost posmatramo kao rad, ali pre svega jer nema afirmacije feminističkog i angažovanog stvaralaštva bez finansijske podrške“.

„Mi verujemo u moć književnosti da produbi razumevanje stvarnosti i da subvertira ustaljene, okoštale percepcije društva i normi – i stoga želimo da podržimo književni rad koji nosi takav potencijal“, ističe se.  

Ovo je i osnovni razlog osnivanja fonda za stipendiranje autorki i autora čije knjige uđu u ovogodišnji izbor.

„Na ovaj način nam pomažete da osnujemo fond koji ne zavisi od donatora ili izdavačkih kuća, već nam pomaže da ostanemo solidarne. Podrškom mladim autorkama i autorima čije savremene i nove poetike ne dobijaju dovoljno priznanja od strane tradicionalnog književnog establišmenta, za korak smo bliži dostojanstvenom radu na književnoj sceni“, navedeno je u tekstu kampanje.

Martina Vidaić; Izvor: Goranovo proljeće

Nagrada „Štefica Cvek“ regionalna je i postjugoslovenska. Ona se prve godine fokusirala na dela napisana na zajedničkom (BHSC) jeziku, a ove godine proširena je i na dela na makedonskom jeziku, dok se radi na tome da sledećih godina uključi i dela napisana na slovenačkom, albanskom, a potom i na drugim komšijskim jezicima.

U procesu izbora učestvuje zajednica – preko 100 književnih kritičarki, autorki, novinarka, urednica i drugih kulturnih radnica i radnika iz celog regiona popunilo je anketu i predložilo najbolje knjige godine.

Kampanja traje do 18. maja, a nagrada će biti objavljena u junu u okviru Krokodil festivala.

Uplatu možete izvršiti putem platforme Donacije.rs ili direktnom uplatom na račun organizacije.

„Pobunjene čitateljke“ su regionalna grupa književnih kritičarki i kritičara, koja se zalaže za feminističke vrednosti u post-jugoslovenskom književnom prostoru.

„Kroz uvek oštar kritički odnos prema različitim tekstovima, narativima i diskursima, sprovodimo programe edukacije, bavimo se izdavačkom delatnošću i umrežavamo se na regionalnalnom nivou sa ciljem proizvodnje sadržaja za širu čitalačku publiku, mlade, radnike i radnice u kulturi, stručnu i aktivističku zajednicu, i druge zainteresovane strane“, stoji u opisu njihove organizacije.

V.K.

Prethodni članak

Ponovo napadnut Crni Ovan u Novom Sadu

RERI: Izmene Zakona o planiranju i izgradnji su usvojene nezakonito

Sledeći članak