PPS i NDB o privatizaciji „Jaroslava Černog“: „radi se o prodaji bezbednosti i budućnosti zemlje“

Politička platforma Solidarnost i pokret Ne davimo Beograd održali su konferenciju za medije povodom privatizacije instituta „Jaroslav Černi“, koju smatraju još jednom u nizu problematičnih odluka vlasti kojima se ugrožava javni interes.

Konferencija za medije ispred Ministarstva privrede

Konferencija za medije održana je u podne ispred sedišta Ministarstva privrede, u kom je bilo zakazano otvaranje ponuda za privatizaciju 92% vodoprivrednog instituta „Jaroslav Černi“.

Aleksandra Lakić, portparolka Solidarnosti, obratila se javnosti sa porukom da je za ovu političku platformu privatizacija strateških institucija poput vodoprivrednog instituta neprihvatljiva. Lakić je podsetila na ogromno znanje o upravljanju vodama koje je u institutu sakupljeno, a koje, kako je rekla, treba i mora da se koristi u javnom interesu. Portparolka Solidarnosti je upozorila na to da usled privatizacije instituta može doći do problema sa snabdevanjem pijaćom vodom i njenom ekonomskom dostupnošću.

Lakić je izjavila da vlast privatizacijom instituta pokazuje i da ne brine o budućnosti zaposlenih jer bi se u suprotnom odazvala bi se na ponudu radnika da oni otkupe akcije, a ne bi se odlučila za model privatizacije koji ih stavlja u rizik od gubitka posla. Ona je skrenula pažnju na to da modele radničkog akcionarstva možemo naći širom Evrope i sveta i da su se pokazali kao efikasni.

„Znamo da se ova vlast kiti projektima, odlukama i politikama u oblasti zaštitite životne sredine, ali ovo je još jedan dokaz da ona ipak ne vidi dalje od svog kratkoročnog interesa. Zbog toga sa osnovom sumnjamo da je ovaj projekat privatizacije jednostavno jedna vrsta dimne zavese da se pažnja javnosti skrene sa sličnih projekata koji su mutni u najmanju ruku – kao što je Rio Tinto, kao što je izgradnja mini-hidroelektrana i luksuznog naselja na Makišu“, izjavila je Lakić.

Portparolka Solidarnosti je konstatovala da će Solidarnost nastaviti da ukazuje na loše poteze vlasti, zalagaže se za modele upravljanja prirodnim dobrima koja neće voditi njihovom iscrpljivanju, za procedure odlučivanja koje su transparentne i koje uključuju stručnjake i građane, kao i za modele vlasništva i upravljanja koji daju veću moć odlučivanja zaposlenima.

Pola sata pre najavljenog otvaranja ponuda mediji su objavili da je Kompanija Milenijum tim direktorima Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ ponudila zajedničko učešće u privatizaciji, te da su oni tu ponudu i prihvatili. Upitana da prokomentariše, Lakić je izjavila da je u pitanju vest koja ostavlja bez reči:

„Ne znam šta da kažem osim da je u pitanju jedno uobičajeno ponašanje vlastodržaca, koji isključuju javnost, koji stvari rade na svoju ruku i koji zanemaruju svaku vrstu kritike i konstruktivnog razgovora“.

Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd je podsetio „da se ovde radi o prodaji bezbednosti i budućnosti zemlje u situaciji kada se suočavamo sa sve većim klimatskim promenama, sa sušama i poplavama“, i dodao da se slični potezi u budućnosti mogu sprečiti samo ukoliko opozicione snage pobede na izborima:

„Pokret Ne davimo Beograd, politička platforma Solidarnost, Zajedno za Srbiju, Otvorena građanska platforma Akcija, Izbor za našu opštinu i brojne druge organizacije i pokreti koje će izaći na sledeće izbore i ponuditi jednu drugačiju viziju Srbije u kojoj svoja prirodna i javna dobra čuvamo i u kojoj se bavimo budućnošću za sve naše ljude“.

Veselinović je podsetio na to da se koalicija udruženja okupljenih oko Ne davimo Beograd pridružuje zahtevima protiv prodaje instituta „Jaroslav Černi“ koje su vlastima uputile organizacije civilnog društva i podržava peticiju protiv privatizacije koju je potpisalo preko 22 hiljade građana.

„Posebno nas plaši vest da je u privatizaciju uključena velika kompanija Milenijum tim koja nas je, da podsetimo, tužila za po sto hiljada evra štete koje smo joj navodno naneli zbog ukazivanja na razne problematične projekte koje ova kompanija ima i tužila brojne medije koji su o tim projektima izveštavali“, rekao je Veselinović.

I.K.

Prethodni članak

„Ni jedna više mrtva žena“ – masovni protesti u Poljskoj zbog smrti tridesetogodišnje Ize

Industrija fosilnih goriva ima najveću delegaciju na klimatskom samitu KOP26

Sledeći članak