Predsednica Mađarske je pomilovala ekstremnog desničara i teroristu tokom posete Pape Franje

Ekstremni desničar Đerđ Budahazi, koji je bio osuđen na 13 godina za terorizam, izjahao je iz zatvora na konju nakon što je dobio pomilovanje.

Predsednica Mađarske, Katalin Novak (Novák Katalin), je pomilovala Đerđa Budahazija (Budaházy György) i još šest osoba – osuđenih za najozbiljnije političke zločine od 1989. (zločini koji se prema mađarskom zakonu klasifikuju kao terorizam) – tokom posete Pape Franje.

Ova odluka bez presedana je podstakla veliko negodovanje i kritičari tvrde da je došlo do ozbiljne povrede predsedničke moći. Oni smatraju da se teško može reći da ova odluka doprinosi zvanično utvrđenoj predsedničkoj ulozi da povećava poverenje u institucije ili da koriguje moralne slepe tačke pravnog sistema, već, naprotiv, da ova odluka umanjuje ozbiljnost zločina.

Tokom godina, Budahazi je redovno maltretirao ne-bele Mađare i strance, Jevreje, gej populaciju i levičare. On tvrdi za sebe da je radikalni nacionalista i ima jake veze sa Laslom Torockaijem (Toroczkai László), vođom parlamentarne grupe partije ekstremne desnice Naša domovina (Mi Hazánk).

Važno je pomenuti i da su poslednjih meseci vladajuća partija Fides (Fidesz) i njeni partneri napravili nekoliko ozbiljnih pokušaja da diskredituju i zaprete levičarskim organizacijama neosnovanim optužbama za „Antifa terorizam“.

Budahazi i njegovi saradnici su optuživani za nekoliko zločina počinjenih između 2007. i 2009. godine, uključujući napad Molotovljevim koktelom i bombama na imovinu članova ondašnje socijalističko-liberalne većine na vlasti, gej klubove, kao i napad na voditelja jedne mađarske televizije (Hír TV), bivšeg političara i socijalistu Šandora Čintalana (Csintalan Sándor).

Sudski proces koji je nazivan Hunija (Hunnia) je trajao 15 godina. Budahazi je uhapšen 2009. godine, ali je prva presuda doneta tek 2016. godine, kada je osuđen na 13 godina zatvora za zločinačku zaveru, saučesništvo i podsticanje terorizma, kao i napad i prinudu.

Tokom godina je dobio nekoliko težih i lakših kazni za odsluženje. Budahazi je proveo nešto više od 3,5 godine u zatvoru Vac (Vác) koji je napustio jašući na konju, 27. aprila, jedan dan pre dolaska Pape Franje.

Izvor: ELMO East European Context Newsletter, Merce.hu

A.J.

Prethodni članak

Za zatvaranje rodnog jaza na tržištu rada potrebno je još 58 godina

Sve mora da stane: sledeći protest protiv nasilja najavljen za petak

Sledeći članak