Pregovori o platama u Nemačkoj su propali, poručuju iz sindikata Ver.di

Prema oceni sindikata poslodavac ne želi da adekvatno ublaži teret koji je inflacija stavila na zaposlene u javnom sektoru, još nije poznato da li će se intenzivirati štrajkačke aktivnosti.

Pregovori o povećanju plata za radnice i radnike u javnom sektoru su propali, javljaju putem društvenih mreža iz sindikata Ver.di.

Poslodavci su ostali nekonstruktivni i u trećoj rundi pregovora u pogledu zahteva radnika, komentarišu iz drugog po veličini sindikata u Nemačkoj koji zastupa 2,5 miliona zaposlenih u javnom sektoru.

Uoči treće runde pregovora Ver.di i Sindikat železnice i transprota (EVG) su, nadovezujući se na ranije štrajkačke aktivnosti, pozvali na jednodnevni štrajk koji je u ponedeljak paralizovao veliki deo prevoza putnika i robe.

Sindikat Ver.di traži povećanje plata za 10,5% za zaposlene u javnom sektoru. Vlada je ponudila oko 8% i jednokratnu isplatu od 3.000 evra kako bi kompenzovala visoku inflaciju. Kako prenosi Bloomberg, ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer je izjavila da vlasti ne mogu da priušte više zbog tesne budžetske situacije.

Fezer, članica Socijaldemokratske partije kancelara Olafa Šolca, rekla je da su poslodavci u javnom sektoru napravili značajne ustupke i da će ponuda na stolu radnicima doneti „osetno olakšanje u vremenima krize“.

Iz sindikata Ver.di se ne slažu sa konstatacijom ministarke koja je zastupala Saveznu Vladu u pregovorima.

„Više od pola miliona članova Ver.di štrajkovalo je u ponedeljak uoči treće runde pregovora, što je jasan signal da radnici žele stvarnu kompenzaciju inflacije“, pišu iz Ver.di.

Ministarka unutrašnjih poslova je nakon višednevne treće runde pregovora izjavila da je Vlada otvorena za nastavak dijaloga sa zastupnicima radnika.

Ver.di je, međutim, proglasila pregovore propalim, te sledeći korak je arbitražno rešavanje spora o povećanju plata u javnom sektoru.

Ostaje da se vidi da li će radnice i radnici u Nemačkoj da se pridruže svojim francuskim koleginicama i kolegama i intenzivirati štrajkačke aktivnosti u borbi protiv svaljivanja troškova krize na siromašniji deo populacije.

A.J.

Prethodni članak

Francuska policija puca municijom za rasterivanje demonstranata u visini glava

Četvrta presuda u korist Dragane Arsić

Sledeći članak