Radnici u Nemačkoj su zaustavili saobraćaj, zahtevaju povećanje plata

„Radnička borba koja nema uticaja je bezuba“, izjavio je predsednik sindikata Ver.di uoči treće runde pregovora o povećanju plata.

Većina autobusa, vozova i aviona u Nemačkoj danas ne saobraća.

Radnice i radnici su paralizovali sektor prevoza putnika i robe na 24 sata ne bi li pokazali da njihovi zahtevi „imaju i zube“.

„Danas štrajkujemo jer nam u kolektivnom pregovaranju nije predstavljeno ništa što bi bilo vredno ozbiljnih pregovora, uprkos teškoj materijalnoj situaciji u kojoj se nalaze mnogi radnici“, rekao je za Dojče vele Kristijan Loroh iz sindikata EVG.

Organizatori današnjeg jednodnevnog štrajka su dva velika sindikata, Ver.di i EVG, koji su se zaglavili u pregovorima sa poslodavcima u nekoliko javnih transportnih sektora, uključujući železnicu, lokalni javni prevoz i aerodromsko osoblje.

Današnji dan je odabran kako bi se štrajk poklopio sa početkom treće runde pregovora.

Sindikati su organizovali i protestno okupljanje ispred hotela u Potsdamu, gde se održavaju aktuelni pregovori.

„Dobro jutro iz Potsdama! … Hiljade kolega je ovde na jakom suncu i glasno i borbeno podržavaju naše pregovarače. … Tražimo 10,5 odsto veće plate za sve“, piše na društvenim mrežama sindikat Ver.di.

Predsednik Ver.di Frenk Verneke je za medije izjavio da su u sindikatu svesni da će današnji štrajk škoditi mnogim putnicima, turistima, ljudima koji su krenuli na odmor, ali je objasnio da „[r]adnička borba koja nema uticaja je bezuba”.

Sindikat Ver.di zastupa 2.5 miliona radnica i radnika u javnom sektoru.

Prema informacijama iz sindikata EVG (Sindikat železnice i transporta) štrajku se priključio preko 30.000 železničkih radnika.

Prevoz tereta je u velikoj meri zaustavljen širom zemlje kako su u štrajk, pored železničara, stupili i lučki radnici.

Današnji štrajk utiče na međunarodni i regionalni železnički saobraćaj, a u sedam saveznih država je zaustavljen javni gradski saobraćaj.

Svi veći nemački međunarodni aerodromi su pogođeni štrajkom osim aerodroma BER Berlin Brandenburg. Procenjuje se da oko 400.000 putnika neće poleteti tokom trajanja obustave rada.

A.J.

Prethodni članak

Gde je ministar rada?

„Krvavi“ panjevi sa Šodroša ispred više institucija u Novom Sadu

Sledeći članak