Približavanje narodu: umetnost fresaka Bogorodice Ljeviške

„Približavanje narodu: umetnost fresaka Bogorodice Ljeviške“ naziv je knjige koja će večeras biti predstavljena u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu sa početkom u 18 časova.

Knjiga posvećena freskama pravoslavne crkve iz 13. veka u Prizrenu, pod nazivom ​ „Približavanje narodu: umetnost fresaka Bogorodice Ljeviške“ u izdanju Lumbardi fondacije, biće predstavljena večeras u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Ova knjiga koju je priredio pisac i teoretičar umetnosti, Sezgin Bojnik, inspirisana je originalnim tekstom Oto Bihalji-Merina, čuvenog jugoslovenskog istoričara umetnosti i književnika, iz 1953. godine, kao i restauracijom i kopijama fresaka koje su uradili Zdenka i Branislav Živković u istom periodu.

 „Od vizantijske umetnosti do religioznog nasleđa u jugoslovenskoj komunističkoj kulturnoj politici, knjiga pokriva bogat niz tema i konkretnih trenutaka u istoriji crkava, donoseći svežu perspektivu kontekstualizacijom fresaka i Bihalji-Merinovog teksta“, stoji u najavi.

Oto Bihalji-Merin, knjigu pod nazivom „Bogorodica Ljeviška: čovek, priroda i predmeti na freskama“, objavio je 1953. godine u okviru izdavačke kuće „Jugoslavija“, iz Beograda.

Publikacija „Približavanje narodu: umetnost fresaka Bogorodice Ljeviške“ sastoji se od uvoda urednika knjige, Sezgina Bojnika, autorskog teksta istoričarke umetnosti, Jelene Vesić, kao i izvoda iz teze o vizantijskoj umetnosti Škeljzena Malićija, filozofa i teoretičara umetnosti.

Crkva Bogorodica Ljeviška u Prizrenu deo je Uneskove liste svetske baštine.

Na promociji knjige govoriće urednik Sezgin Bojnik, istoričarka umetnosti, Jelena Vesić i direktor Lumbardi fondacije, Ares Športa, nakon čega će uslediti razgovor sa publikom.

V.K.

Prethodni članak

Izbori u Srbiji 2023. godine: Kampanje blaćenja u živom blatu

Evropa štedi – radnici ispaštaju

Sledeći članak