Prioriteti Evropske levice su socijalna prava i pravedna energetska tranzicija

Troškovi života i stanovanja, klimatska kriza, građanska prava i diverzitet, mir i demokratija i javne usluge i socijalna prava – to će biti prioriteti partije Evropska levica na predstojećim izborima za Evropski parlament zakazanim za jun.

Evropska levica (EL) je definisala pet prioriteta na izborima za Evropski parlament u izbornom manifestu koji je Generalna skupština partije usvojila 25. februara u Ljubljani. U sastavljanju manifesta učestvovale su stranke koje ulaze u sastav Evropske levice. Na zasedanju skupštine je usvojen i predlog Političkog sekretarijata da se za glavnog kandidata EL na predstojećim izborima, zakazanim za 6-9. juna, imenuje Valter Bajer.

Bajer je nakon zasedanja održao zajedničku konferenciju sa Astom Vrečko, ministarkom kulture Republike Slovenije i koordinatorkom slovenačke stranke Levica. Na „lansiranju“ predizborne kampanje koje je usledilo Bajer se zahvalio drugovima na podršci, a Levici na gostovanju i organizovanju događaja,

„Moramo da povratimo evropsku politiku, ovo je naš trenutak da napravimo Evropsku uniju u službi naroda“, rekao je Bajer pre nego što je izneo predloge glavnog manifesta. Učiniti pravo na pristupačan, pristojan stan pravom u primarnom evropskom zakonu, usvojiti evropsku direktivu za uvođenje zakonske granice zakupnine, rezervisati 7% evropskog BDP-a za obrazovanje, istraživanje i inovacije i 2% za kulturu, priznati femicid u evropskom zakonodavstvu su prioriteti koje je Bajer istakao, konstatuje se u saopšenju EL-a.

Evropa je kontinent koji se najbrže zagreva

Bajer je skrenuo pažnju na to da je Evropa postala kontinent koji se najbrže zagreva i pozvao na borbu protiv klimatskih promena koja bi poštovala radničku klasu, podržavajući Evropsku konfederaciju sindikata u zahtevu za pravednu tranziciju. „Ako želite da rehabilitujete životnu sredinu, morate da obuzdate neoliberalne politike“, konstatovao je.

Budući kandidat Evropske levice je takođe izrazio protivljenje novom talasu mera štednje za koje se aktuelno zalaže Evropska komisija, a zauzeo se za zamenu nedavno odobrenog Pakta za stabilnost i rast (SGP) novim paktom koji bi se fokusirao na socijalno i ekološko restrukturiranje.

Vrečko: U srcu programa EL je socijalna pravda

„Stojimo na početku novog poglavlja koje zajedno pišemo, na putu ka boljoj budućnosti za sve“, izjavila je u svom govoru Asta Vrečko, ministarka kulture Republike Slovenije i koordinatorka slovenačke stranke Levica.

„Zelena tranzicija nije samo opcija, ona je imperativ. Naša planeta vapi za akcijom, a mi smo ti koji moramo da odgovorimo. Zajedno radimo za čistu energiju, održivu poljoprivredu i industrije koje poštuju našu životnu sredinu, prava radnika i sigurna radna mesta za buduće generacije“, konstatovala je Vrečko u govoru čiji deo je objavila i na društvenim mrežama.

Po njenim rečima, u srcu programa Evropske levice je Evropa socijalne pravde: „Zalažemo se za jak sistem javnog obrazovanja i zdravstvene zaštite, pravo na stanovanje za sve, rigoroznu zaštitu radničkih i socijalnih prava i ekonomsku demokratiju“. Vrečko je dodala da zato Levica u Sloveniji vodi tri ministarstva koja oblikuju svaki aspekt života građana, od rođenja do starosti: „Izabrali smo ova ministarstva jer želimo da stvorimo pristojan život za sve“.

Asta Vrečko i Valter Bajer; Foto: European Left / Facebook

Borba protiv desnog populizma je teška, ali utoliko hitnija

Vrečko je naglasila da članice i članovi EL veruju u moć udruživanja: „Naša vizija nije samo politički program već posvećenost zajedničkoj budućnosti koja poštuje različitost, promoviše solidarnost i izgrađena je na principima jednakosti, pravde i feminizma“.

Ona upozorava da je rast desničarskog populizma širom Evrope, pa i u Sloveniji, ozbiljan razlog za zabrinutost. „Predlozi za brza i laka rešenja, imigranti i manjine žrtveni jarci za društvene probleme, teorije zavere i lažne vesti dobijaju na udaru. Kombinacija kapitalne i krajnje desničarske politike vodi Evropu i svet mračnim putem. Protiv toga je teško, ali utoliko urgentnije boriti se. Neka naša kampanja bude svetionik nade, jednakosti i pozitivnih promena. Zajedno možemo više!”, zaključila je.

Održana dva okrugla stola

Događaj u Ljubljani je nastavljen porukom podrške Džeremija Korbina i održavanjem dva okrugla stola. U prvom, posvećenom građanskim pravima, različitostima i međunarodnom poretku, učestvovali su Rafael Korea, bivši predsednik Ekvadora, i Nataša Sukič, potpredsednica Narodne skupštine iz stranke Levica. U drugom okruglom stolu, u kom su učestvovali aktivistkinja za klimu Carola Rackete i Simon Maljevac, slovenački ministar za budućnost zasnovanu na solidarnosti, razmatrane su teme javnih usluga i životne sredine.

Konačno, u razgovoru sa Izabel Šoman, zamenikom generalnog sekretara Evropske konfederacije sindikata, istaknuta je uloga kolektivnog pregovaranja i radnih sindikata u borbi za kvalitetna radna mesta za rešavanje krize troškova života, navodi se u saopštenju EL. Veče je zaključeno govorom o budućnosti koji su održali Sira Rego, bivši poslanik u Evropskom parlamentu, a trenutno ministar za decu omladine u Španiji, i Valter Bajer zaključili su veče govorom o budućnosti.

I.K.

Prethodni članak

Obrenovac u raljama poplava i privatnih konsultanata

Veštačka inteligencija u novinarstvu: između benefita i zloupotreba

Sledeći članak