Projekat Jadar se brže razvija u protekle tri nego prethodnih 15 godina, kažu iz Marš sa Drine

Pokret Marš sa Drine i advokatska kancelarija Đorđević su analizirali podatke o poslovanju ćerke-firme kompanije Rio Tinto u Srbiji.

Sreten Đorđević; Foto: Medija centar

„Postoji trend povećanja trošenja novca na Projekat Jadar. Zaključak je da se projekat Jadar u protekle tri godine razvija neuporedivo brže nego u prethodnih 15-17 godina, od osnivanja kompanije“, izjavio je advokat Sreten Đorđević na konferenciji za štampu koji je pokret Marš sa Drine održao 15. maja u Beogradu.

Marš sa Drine i kancelarija Đorđević su predstavili analizu poslovanja firme Rio Sava Exploration, ćerke-firme kompanije Rio Tinto zadužene za Projekat Jadar u Srbiji. U pitanju su javno dostupni podaci koje je Rio Sava u sklou svog godišnjeg izveštaja za 2023. godinu dostavila poreskoj upravi Republike Srbije, odnosno numerički podaci, prateća dokumentacija i pojašnjenja koje je Rio Sava dostavila uz izveštaj APR-u.

„Nema naznaka da se Projekat Jadar zaustavlja, da je obustavljen. Štaviše, on se razvija nesmanjenom žestinom, a najveći deo utrošenih sredstava utrošen je u poslednje tri godine“, konstatovao je Đorđević i dodao:

„Rio Tinto je preko svojih preduzeća od osnivanja Rio Sava Exploration uložio je 511, 2 miliona evra u Projekat Jadar. Najveći deo ovog kapitala je utrošen na pokrivanje gubitaka iz prethodnih i tekuće godine poslovanja, od oko 487,8 miliona evra. U periodu od 2019-2023. preduzeće je iskazalo neto gubitak od 44.5 milijardi dinara, što je znatno više u odnosu na ostvarene gubitke u periodu od osnivanja do 2018. godine, kada su ukupni gubici iznosili 12.6 milijardi dinara“.

U prevodu, radi se o ogromnom investiranju u periodu od 2019-23. godine, rekao je Đorđević.

Zar ne postoji studija izvodljivosti?

Jedna od stavki, u iznosu od 173 miliona evra, su troškovi izrade bušotina i izrade istražno-eksploatacionih bunara kao i troškovi vezani za nastavak aktivnosti na izradi studije izvodljivosti, citirao je Đorđević.

„Napominjem da je ova studija izvodljivosti u svom finalnom obliku dostavljena nadležnim organima Republike Srbije još 2021. godine tako da nije jasno da li je ta studija bila falš studija pa se sad radi nova studija, a mogla bi biti jedna studija koja je dostavljena samo iz formaln-pravnih i proceduralnih razloga, da bi postojala formalno-pravna potvrda da je dostavljena nekakava studija izvodljivosti – ili kompanija pod ovom stavkom radi nešto sasvim drugo“, prokomentarisao je Đorđević.

Kako je naglasio, predstavnici civilnog društva nemaju način da ostvare uvid u podatke koji bi jasno pokazali na šta su plaćena ovolika sredstva.

znakovi pored puta
Znakovi pored puta u Jadru; Foto: Kamerades

Marš sa Drine: Rio Tinto vodi 12 sudskih postupaka protiv državnih organa Srbije

„Prošlog meseca smo saopštili informacije da je kompanija Rio Sava Exploration (RSE) više od 90 miliona evra potrošila na studiji izvodljivosti ‚ukinutog‘ projekta Jadar, a da na konsalting troši preko 150.000 evra dnevno“, saopštio je Marš na Drinu. Po njihovim navodima, do ove cifre se dolazi kada se prikazani iznos potrošen u svrhu “konsaltinga” podeli brojem radnih dana u godini.

„Takođe, tri četvrtine ‚uloženog novca‘ RSE plaća i zapravo vraća povezanim licima. Za to vreme, javnosti se plasiraju informacije o višestruko većim iznosima koje Rio Tinto (RT) navodno ulaže ‚u Srbiju‘”, saopštava ovaj pokret, kako je preneo Prvi prvi na skali.

„Suprotno navodima čelnika Rio Tinta i RSE da će srpski narod konačno odlučiti o tome da li će projekat u Srbiji biti realizovan ili ne, pred Upravnim sudom vode 12 sudskih postupaka protiv državnih organa Srbije, u vezi sa obustavom postupaka ili poništavanjem izdatih dozvola. Javnosti se plasira neistiniti narativ o ‚stavljenoj tački‘ na projekat koji je življi nego ikada i još uvek postoji u pravnom sistemu Srbije – pred Upravnim sudom“, naveli su iz Marš sa Drine u najavi konferencije za medije.

I.K.

Prethodni članak

Direktiva o psihosocijalnim rizicima na radu je neodložna, smatra Evropska konfederacija sindikata

Otpočeli štrajk i protest prosvetnih radnika

Sledeći članak