Prostor za sve – nove mogućnosti za rad i stvaranje u Magacinu

Sređivanje prostora; Foto: Magacin u Kraljevića Marka 4-8 / Facebook
Sređivanje prostora; Foto: Magacin u Kraljevića Marka 4-8 / Facebook

Danas od 17h kulturni centar Magacin u Kraljevića Marka 4-8 u Beogradu predstavlja svoj dosadašnji rad i nove mogućnosti za buduće saradnje i programe.

Organizacije i pojedinci i pojedinke koji su tokom proteklih godina doprinosili radu i opstanku KC Magacina organizuju program „Prostor za sve“ koji predstavlja vođenje i razgovore kroz sve poznate i novoosposobljene prostorije za rad i programske aktivnosti u ovom kulturnom centru.

Magacin, kao samoorganizovani društveno-kulturni centar sa otvorenim načinom rada, predstavlja jedinstveni prostor u Beogradu, koji su brojne organizacije tokom protekle decenije koristile za rad, izlaganje, stvaranje i sve što im je bilo neophodno, a što nisu mogli imati na drugom mestu.

Rekonstrukcijom i osposobljavanjem svih prostorija koje obuhvata Magacin, kulturna scena Beograda proširuje infrastrukturu koja funkcioniše kao javno dobro i zajednički resurs.

Sređivanje prostora; Foto: Magacin u Kraljevića Marka 4-8 / Facebook
Sređivanje prostora; Foto: Magacin u Kraljevića Marka 4-8 / Facebook

Ksenija Đurović iz organizacije „Stanica Servis za savremeni ples“, koja radi u Magacinu je za Mašinu rekla:

Magacin u Kraljevića Marka je redak ako ne i jedini prostor u kome mladi, ali i ne samo mladi, mogu da stvaraju, da eksperimentišu, prave greške i predstavljaju svoj autorski rad. Kulturna politika ne predviđa ovakve poligone za pokušaje, odnosno sistemsko uređenje savremenog stvaralaštva mladih, pa je Magacin od izuzetne važnosti, ne samo za nezavisnu kulturnu scenu, već i za sve zainteresovane. Prostora za kulturu je sve manje i u tom duhu nedostatka uslova za rad Magacin u Kraljevića Marka se konstantno trudi da kolektivnim naporima unapredi ne samo prostor nego i druge uslove rada na nezavisnoj sceni.

Jedinstvenost ovog prostora, nažalost je i u tome što njegov pravni status ostaje nerešen, pa je i pitanje opstanka uvek prisutno. Pogotovu kada uzmemo u obzir pokušaje grada da u više navrata oduzme ovaj prostor civilnom sektoru. Potreba za ovakvim prostorima i mogućnostima koje pruža je sve veća, što dokazuje broj ljudi i organizacija koje Magacin okuplja. Naravno, borba za javnim i zajedničkim prostorima ovde ne prestaje, Magacin u Kraljevića Marka je jedan odličan primer.

A.V.

Prethodni članak

Preko trnja do zvezda: monopolizacija tržišta udžbenika

Nestanak pčela dovodi u pitanje budućnost proizvodnje hrane

Sledeći članak