Prosvetari štrajkuju u Letoniji i Mađarskoj

Mađarska policija je bacala suzavce na demonstrante, dok je u Letoniji postignut načelan dogovor nakon štrajkova i protesta.

Letonski sindikat zaposlenih u obrazovanju i nauci (LIZDA) odlučio je da štrajkuje jer vlada nije ispoštovala sporazum koji je sklopila sa sindikatom prošle godine.

Više od hiljadu zdravstvenih radnika pridružilo se demonstracijama prosvetara 24. aprila, dok je oko 19.000 nastavnika učestvovalo u trodnevnom štrajku.

Kako smo ranije pisali, vlada je tada obećano povećanje plata i dodatno finansiranje sektora uslovila „racionalizacijom obrazovnog sistema“, što u praksi obično znači rezove i reorganizacije koje dovode do povećanja obima posla.

Vlada je takođe pokušala da unese razdor među radnike iz različitih sektora:

„Druga opcija bi bila preraspodela resursa, odnosno uzimanje od drugih. Onda mi pokažite odakle da uzmem novac! Iz fonda za odbranu? U trenutnoj geopolitičkoj situaciji? Od penzionera? Od doktora? Od policije?”, izjavio je premijer Letonije Krišjanis Karinš.

Štrajk je okončan načelnim dogovorom između sindikata i vlade.

Sporazum uključuje povećanje plata nastavnika i dodatno finansiranje sektora. Predsednica sindikata LIZDA Inga Vanaga rekla je da će zajedno sa lokalnim samoupravama uskoro proceniti da li su predložena sredstva dovoljna, i dodala da ne isključuje mogućnost novih protesta.

U Budimpešti, hiljade studenata i nastavnika demonstriralo je za povećanje plata, bolje uslove rada i protiv novog zakona kojim bi Vlada Mađarske da suzi prava nastavnika. Ranije ujutru, građanski i sindikalni aktivisti zajedno sa političarima iz opozicije održali su „sit-in“ protest u zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova. Tokom dana, nastavnici su održali dan štrajka širom zemlje.

Nakon protesta, deo demonstranata se uputio ka kancelariji Viktora Orbana koja se nalazi u Budimskoj tvrđavi. Demonstranti su zajedno sa opozicionim političarima pokušali da probiju kordon koji je tamo postavljen da bi sprečio prilazak novinarima tokom sednica Vlade. Policija je suzavcima rasterala okupljene.

Podsetimo, prosvetni sindikati zahtevaju značajno povećanje plata, skraćenje radnog vremena i vraćanje prava na štrajk. Prošle godine vlada je ozbiljno ograničila pravo nastavnika na štrajk. Prosvetari moraju da obezbede nadzor u školama i da drže 50 odsto časova u slučaju obustave rada. Sindikati kažu da to praktično ukida pravo na štrajk. Otkako su uvedena ograničenja, hiljade nastavnika je stupilo u divlje štrajkove, koje nazivaju „građanskom neposlušnošću“.

Godišnja stopa inflacije u Mađarskoj u martu je premašila 25 odsto, što nadmašuje sve zemlje u EU uključujući i Letoniju, gde iznosi 17,2 odsto. Državni zavod za statistiku saopštio je da su realne zarade u februaru pale za 19,6 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Iako postoji nezadovoljstvo među radnicima u nekoliko sektora, oni se još nisu ujedinili kako bi se efikasnije borili za svoje interese.

A.J.

Izvor: ELMO East European Context newsletter, Merce.hu

Prethodni članak

Međunarodni dan bezbednosti i zdravlja na radu: ni bezbednosti ni zdravlja

Na Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu, prisećamo se tragedije u Rana Plazi

Sledeći članak