Protest „Srbija protiv nasilja“ podržala i akademska zajednica

Preko 500 članica i članova akademske zajednice, nastavnici/e, istraživači i saradnici, su potpisali proglas podrške protestima koji se već pet nedelja održavaju u Srbiji.

Protest Srbija protiv nasilja

Proglas akademske zajednice kojim se podržavaju zahtevi protesta „Srbija protiv nasilja“ potpisalo je preko 500 članica i članova.

„Mi dolepotpisani nastavnici, istraživači i saradnici univerziteta i instituta u Srbiji, svesni odgovornosti koju nosi akademski poziv, pružamo punu podršku zahtevima građanskih protesta koji se već pet nedelja odvijaju na ulicama naših gradova“ navodi se u proglasu.

U proglasu se navodi da je Srbija zemlja u kojoj već čitavu deceniju ne postoji sloboda medija, te da je javni prostor „zagađen mržnjom i nasiljem i to prevashodno sa ‚nacionalnih frekvencija‘ koje su javno dobro.“

Srbija je zemlja u kojoj ne postoji ni politička odgovornost, navode potpisnici ovog proglasa: „Umesto nje, u našem društvu se kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti. Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost.“

Potpisnici i potpisnice proglasa navode da se na zahteve građana da Srbija ne bude takva zemlja odgovorilo uvredama, neistinama i sinhronizovanom hajkom na javne ličnosti iz sveta kulture koje su se usudile da iznesu sopstveno mišljenje.

„Posebno je pogubno što te uvrede i neistine šire narodni poslanici s govornice u Narodnoj skupštini, što je još jedno tužno poglavlje institucionalnog urušavanja naše države.“

Na poslednjem protestu su kolonu desetina hiljada građana u Beogradu predvodili naši studenti, navode nastavnici i kažu da poziv univerzitetskih nastavnika i saradnika predstavlja pokušaj da „Srbiju izgradimo kao zemlju u kojoj će naši studenti videti svoju budućnost.“

Zato pozivamo na hitno ispunjavanje postavljenih zahteva građanskih protesta, navodi akademska zajednica.

Podsetimo, pored akademske zajednice, proteste „Srbija protiv nasilja“ podržali su i glumci i glumice, kao i advokati. Protesti „Srbija protiv nasilja“ se održavaju u Beogradu i u drugim gradovima širom Srbije se već šestu nedelju i predstavljaju jedne od najposećenijih i najvećih protesta koji su nastali kao reakcija građanki i građana na masovna ubistva koja su se desila u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i u Mladenovcu 3. i 4. maja.

Sledeći, šesti po redu protest „Srbija protiv nasilja“ biće održan sutra, u petak 9. juna u 18h ispred Narodne skupštine u Beogradu.

Protest tehnički organizuju Demokratska stranka, stranka Zajedno, Ne davimo Beograd, Narodna stranka, Stranka slobode i pravde / Pokret slobodnih građana / Sindikat Sloga / Pokret za preokret – Ujedinjeni, ali protest nije stranački i dobrodošli su svi građani i sve organizacije koji žele da podrže borbu protiv nasilja, bez ikakvih podela, navode organizatori.

Zahtevi protesta su „smena Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje sluđuju građane, truju i promovišu nasilje, kao što su Pink i Hepi TV, hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa“. Ovome su dodati i zahtevi za smenu ministra policije Bratislava Gašića, Aleksandra Vulina, šefa BIA-e i potvrdu ostavke ministra Branka Ružića.

I.P.

Prethodni članak

Pod krinkom brige za ljudska prava, otvara se prostor za manipulaciju i zloupotrebu moći, kažu iz Sindikata ZFUD

SUPERHIK ekonomija nasleđivanja – najveći prenos bogatstva u istoriji SAD

Sledeći članak