Protest „Srbija protiv nasilja“ podržali i advokati

Grupa advokata je pokrenula peticiju „Advokati protiv nasilja“ u znak podrške protestima koji se već pet nedelja održavaju u Srbiji.

transparenti Srbija protiv nasilja na čelu kolone

Peticija „Advokati protiv nasilja“ pokrenuta je kako bi se podržali protesti koji se održavaju svake nedelje u Beogradu i u drugim gradovima širom Srbije. „Mi, dole potpisani advokati, ovim izražavamo solidarnost sa učesnicima najvećeg i najvažnijeg protesta u istoriji Srbije – protesta „Srbija protiv nasilja“. Nasilja je bilo, i svaki dan ga je previše, i to mora stati.“ Iz toga razloga, navodi se u tekstu peticije, advokati podržavaju zahteve protesta kako peticijom, tako i svojim prisustvom na protestima. Peticiju je do sada potpisalo preko 100 advokata i advokatica.

Podsetimo, u Beogradu i u drugim gradovima širom Srbije se već petu nedelju za redom održavaju jedni od najposećenijih i najvećih protesta koji su nastali kao reakcija građanki i građana na masovna ubistva koja su se desila u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i u Mladenovcu 3. i 4. maja.

Protest tehnički organizuju Demokratska stranka, stranka Zajedno, Ne davimo Beograd, Narodna stranka, Stranka slobode i pravde / Pokret slobodnih građana / Sindikat Sloga / Pokret za preokret – Ujedinjeni, ali protest nije stranački i dobrodošli su svi građani i sve organizacije koji žele da podrže borbu protiv nasilja, bez ikakvih podela, navode organizatori.

Podsetimo, zahtevi protesta su „smena Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje sluđuju građane, truju i promovišu nasilje, kao što su Pink i Hepi TV, hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa“. Ovome su dodati i zahtevi za smenu ministra policije Bratislava Gašića, Aleksandra Vulina, šefa BIA-e i potvrdu ostavke ministra Branka Ružića.

Advokati su pozvali i druge profesije da organizovano izraze solidarnost sa protestima.

Peticija je i dalje otvorena za potpisivanje putem mejla advokatiprotivnasilja@gmail, podsećaju advokati.

I.P.

Prethodni članak

Traktor na kapiji Falk Ista, radikalizacija štrajka u Knjaževcu

Umetnici uz kulturne radnike i radnice: ULUS se pridružuje sutrašnjem protestu ispred Ministarstva kulture

Sledeći članak