Traktor na kapiji Falk Ista, radikalizacija štrajka u Knjaževcu

Radnici fabrike Falk Ist u Knjaževcu su danas u sklopu štrajka koji vode danas započeli i blokadu ulaza u fabrički krug. Na ulaz u fabriku postavljen je traktor, dok radnici ističu da ne sprečavaju pristup kolegama, već samo vozilima, repromaterijalu i gotovim proizvodima.

Radnici ove knjaževačke fabrike su započeli štrajk 2. juna sa zahtevima za povećanjem neto zarada za 10 posto, povećanjem mesečnog stimulansa sa sadašnjih 2.000 na 5.000 dinara, kao i povećanjem iznosa za topli obrok sa 150 na 200 dinara, o čemu ste mogli da čitate na Mašini.

Blokada fabričke kapije je nova faza štrajka koja je usledila nakon jučerašnje protestne šetnje kroz grad u kojoj je učestvovalo oko 800 ljudi. Protestna šetnja je išla od fabrike do zgrade Opštine gde ih je dočekala lokalna uprava koja je izrazila spremnost da se aktivno uključi u rešavanje problema i pregovarački proces.

Međutim, kako se ističe u saopštenju sindikata „Sloga“ koji predvodi štrajk zaposlenih u Falk Istu: „Umesto smirivanja tenzija i otvaranja dijaloga, menadžment kompanije je danas zabranio radnicima ulazak u krug fabrike, što sindikat tumači kao kršenje njihovih štrajkačkih prava i potencijalno krivično delo“. Oni saopštavaju i da će obavestiti Inspekciju rada o ovom incidentu.

U sindikatu ističu da je štrajk miran, te da radnici očekuju da poslodavac obezbedi pristup fabričkom krugu, toaletima i vodi za piće tokom štrajka.

„Situacija ostaje napeta dok radnici istrajavaju u svojim zahtevima za poboljšanjem radnih uslova i povećanjem primanja. Blokada traktorom predstavlja novi korak u štrajku, a sindikat poziva menadžment da ne ignoriše i krši Zakon o radu i pravo na zakonit štrajk, već da pristupi pregovorima u cilju postizanja obostranog prihvatljivog rešenja“, saopštava „Sloga“.

Podsetimo Falk Ist u Knjaževcu je u vlasništvu kompanije Falc Spa iz Italije i proizvodi za neke od najluksuznijih evropskih modnih brendova i umesto da – kao što je do sada bilo uobičajeno – svoj bes i zahteve radnici upute sopstvenom menadžmentu, oni su delovali daleko pametnije pa su u saopštenju naveli i da su svesni da su deo jednog globalnog lanca proizvodnje, te da njihov poslodavac nije samo Falk Ist iz Knjaževca već svi oni brendovi za koje oni proizvode te da su oni ti koji su na kraju odgovorni za njihovo stanje.

Protestna šetnja u Knjaževcu; Foto: Sloga

Podrška štrajku

Štrajk je podržalo i četrnaest orgaizacija civilnog društva koje su u svom saopštenju rekle da radnice i radnici u Srbiji predugo slušaju objašnjenja po kojima za njihove zarade nema dovoljno novca dok podaci o profitu, kako stranih tako i domaćih kompanija, ukazuju na nesrazmerno velike cifre.

„Zato su borbe poput ovih koju vode zaposleni u fabrici Falk Ist važne kako bismo u fokus, kao društvo, vratili interese radnika i radnica. Ljudi moraju biti adekvatno plaćeni za svoj rad, a profit kompanija pravednije distribuiran“, navodi se u saopštenju.

Podršku su uputile i organizacije koje čine globalnu mrežu od 200 sindikata i organizacija civilnog društva – Clean Clothes Campaign.

Oni navode da oko 80% radnika u fabrici Falk Ist prima minimalnu zaradu, što znači da se njihova mesečna plata kreće oko statističke linije siromaštva za Srbiju koju definiše EU – SILC prag siromaštva. Minimalna zarada u Srbiji iznosi 340 evra mesečno, što je oko jedne trećine proračuna plate za život za 2021. prema proračunu Evropske najniže plate za život.

„Kada radnici Falk Ista traže 10% povećanja neto plate, skromno povećanje stimulansa i povećanje toplog obroka za manje od 50 centi, oni ne traže ništa drugo nego minimum“, kažu iz Clean Clothes Campaign.

Prethodni članak

Kako da ekološka nužnost postane politička realnost?

Protest „Srbija protiv nasilja“ podržali i advokati

Sledeći članak