Umetnici uz kulturne radnike i radnice: ULUS se pridružuje sutrašnjem protestu ispred Ministarstva kulture

Udruženje likovnih umetnika Srbije pozvalo je svoje članstvo na protestni forum ispred Ministarstva kulture u Vlajkovićevoj 3, koji će biti održan u četvrtak 8. juna u 12 časova.

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) oglasilo se juče saopštenjem kojim podržavaju protestni skup koji je za sutra najavila Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) i pozvalo svoje članice i članice da im se u tom protestu pridruže.

Iz ULUS-a su tom prilikom naveli i ključne zahteve kojim će se pridružiti svojim koleginicama i kolegama iz NKSS-a borbi za bolje radne uslove.

Prvi zahtev se odnosi na hitno rešavanje problema dugovanja samostalnih umetnika:

„Nakon više od godinu dana Radne grupe reprezentativnih udruženja i Ministarstva kulture, te prikupljanja informacije o iznosu dugovanja i dva formalna obraćanja Kabinetu Predsednice Vlade RS, nije došlo do razumevanja i razrešenja ovog pitanja koje na dnevnom planu ugrožava život samostalnih umetnika“, naveli su.

Povećanje budžeta za kulturu na minimalnih 0,7%, što ne uključuje sredstva za finansiranje oblasti informisanja i medija je sledeći ispostavljeni zahtev. „Budući da se upravo radi na planiranju budžeta za 2024. godinu, smatramo da je pravi trenutak da se raspravlja o ovom pitanju“, obrazložili su iz ULUS-a.

Konačno, predstavnici ove reprezentativne umetničke organizacije koja broji više od 2 600 članova i članica iz cele Srbije naveli su zahtev za hitnim rešavanjem pitanja ateljea: „Očekujemo da Ministarstvo kulture pokrene promenu Uredbe Vlade Republike Srbije kako bi se ova oblast pravno regulisala i kako bi se raspolaganje radnim prostorima vratilo u nadležnost ULUS-a“, istakli su.

Istovremeno, iz ULUS-a su pozvali i ostala reprezentativna udruženja kao i druge aktere i akterke u umetnosti i kulturi da se pridruže inicijativi i daju doprinos rešavanju višegodišnjih nagomilanih problema u polju kulture i umetnosti Srbije.

V.K.

Prethodni članak

Protest „Srbija protiv nasilja“ podržali i advokati

Vlast povlači predlog zakona o upravljanju javnim preduzećima pod pritiskom javnosti, poručuje Solidarnost i OŠFG

Sledeći članak