U četvrtak protestni skup ispred Ministarstva kulture: Poziv na odgovornost ministarke Maje Gojković zbog devastacije sektora kulture

Ministarstvo nastavlja da devastira kulturni sektor, pozivamo sve zainteresovane na protestni javni forum u četvrtak u 12h ispred Ministarstva kulture, stoji u proglasu Asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbija (NKSS) uputila je poziv svim umetnicama i umetnicima, kulturnim radnicama i radnicima iz civilnog, javnog i privatnog sektora, novinarima i svim predstavnicima medija, kao i svim zainteresovanim građankama i građanima, na protestni skup i otvoreni forum ispred Ministarstva kulture, u četvrtak 8. juna, u 12.00 sati zbog katastrofalnih rezultata konkursa za 2023. godinu.

Kako su u proglasu istakli, pored protestnog skupa ispred ministarstva će biti organizovan i otvoreni forum sa ciljem zajedničkog definisanja narednih koraka u pokušaju sprečavanja daljeg urušavanja institucija i nezavisne scene, te „zloupotrebe budžeta za kulturu od strane nekompetentnih ličnosti, bez elementarne profesionalne etike i odgovornosti“.

Povod ovakvog protesta je kršenje zakonskog roka Ministarstva kulture Republike Srbije pri konkursnim procedurama, kašnjenju rezultata konkursa, ali i kontinuirani izostanak brige, kompetencija i znanja o sektoru kulture, kao i potpune nespremnosti za dijalog sa umetnicima i kulturnim radnicima, koje bi trebalo da zastupaju.

„Oštro osuđujemo postupanje Ministarstva kulture u suprotnosti sa zakonima i javnim interesom i pozivamo na odgovornost ministarku Maju Gojković i sve članove konkursnih komisija koji su svojim učešćem doprineli srozavanju i urušavanju sektora kulture u Srbiji“, kaže se u proglasu.

Foto: NKSS

Prema mišljenju akterki i aktera nezavisne scene, svih onih koji rade u civilnom sektoru i kojima su vrata javnih institucija godinama zatvorena u pogledu zaposlenja, Ministarstvo kulture kao organ Vlade Republike Srbije, ne samo da ne uvažava njihove predloge za dijalog godinama upućivane, već, prema njihovom mišljenju, ispoljava i jasnu nameru da čitav sektor devastira:

„Zbog svega navedenog smatramo da moramo kao profesionalci u svom polju da se sami organizujemo, javno i otvoreno razgovaramo o rešenjima i definišemo zajedno naredne korake kako bismo sprečili dalje urušavanje institucija, javnih resursa i infrastrukture, kao i zloupotrebu budžeta za kulturu od strane nekompetentnih ličnosti, bez elementarne profesionalne etike i odgovornosti.“

Objavljena rešenja konkursa govore u prilog činjenici da se devastacija velikog dela sektora kulturno-umetničke proizvodnje urušava, budući da su mnogi ostali bez podrške za svoj rad ove godine dok je ostalima podrška koju su dobili ispod svakog nivoa dostojanstva rada. Tako se u proglasu navodi da je za godišnji program u oblasti rada sa mladima čest iznos je 150.000,00 dinara, „što ne može da pokrije ni troškove minimalca za samo jednu osobu za tri meseca rada, koji prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje iznosi 158.400,00 dinara“.

Iz Asocijacije zaključuju da je sasvim jasno da su u realizaciji ovog konkursa potpuno ignorisani predlozi rešenja i procedura za realizaciju konkursa koji su godinama upućivani na adresu ministarstva.

Uzimajući u obzir neophodnost da se javni novac distribuira namenski i transparentno uz uvažavanje potreba sektora i javnog interesa u kulturi, predstavnice i predstavnici NKSS su kao tri ključna zahteva koja predlažu da se diskutuju u okviru javnog foruma ispred Ministarstva kulture predložili: ukidanje uredbe kojom se onemogućava žalbeni postupak i obaranje rešenja komisija; da minimum sredstava za sve odobrene projekte i programa konkursa ne sme biti manji od 250.000 dinara u svim oblastima; da se ukine diskrecioni fond ministra kojim se netransparento raspolaže i dodeljuju sredstva van sfere javnog interesa i uvida javnosti.

„Potpuno je neshvatljivo da se u trenutku kada se konstantno priča o brizi za decu i mlade, kompletan budžet za kulturne programe namenjene ovoj populaciji znatno smanjuje u odnosu na prošlu godinu, da u oblasti savremenog plesa nije podržana nijedna nova produkcija čime se onemogućava rad čitave nezavisne plesne scene, da je podrška u oblasti savremenog vizuelnog stvaralaštva za veliki broj relevatnih umetnika, nezavisnih institucija i umetničkih kolektiva u potpunosti izostala ili je minimalna. Tako je i u svim drugim oblastima za koje su objavljeni rezultati konkursa, a Ministarstvo na kritike čitavih sektora nema nikakav odgovor, ali zato u istom tom periodu koristi javne resurse da se pridruži hajci protiv kulturnih radnika i umetnika koji se usuđuju da imaju sopstveno mišljenje“, objašnjava se u proglasu.

Kao i godinama do sada, Asocijacija NKSS je i ove godine započela detaljnu analizu rezultata svih oblasti i uskoro će javno objaviti zaključke i utvrditi koliki su ukupni iznosi po budžetskim stavkama savremenog stvaralaštva, a koliko je od tih iznosa dodeljeno putem konkursa, to jest, kolikim iznosom javnih sredstava raspolaže lično ministarka kulture koji može raspodeliti u okviru diskrecionih prava funkcije ministra, kao i ukazati na sve ostale nepravilnosti pri sprovođenju konkursa.

A.J.

Prethodni članak

Ko brine o starima Nemačke – negovateljice između bivše Jugoslavije i Nemačke

Svetski dan zaštite životne sredine u senci njenog uništenja

Sledeći članak