Protestna akcija podrške Lejli Guven ispred ambasade Turske u Beogradu

Protest podrške Lejli Guven ispred Turske ambasade u Beogradu
Protest podrške Lejli Guven ispred turske ambasade u Beogradu

Ispred ambasade Turske u Beogradu juče je održana protestna akcija „Podrška Lejli Guven, ka ukidanju fašizma u Turskoj“. Akcija je deo međunarodne podrške kurdskoj aktivistkinji koja je još u novembru prethodne godine stupila u štrajk glađu u turskom zatvoru.

Akciju je organizovalo pet nezavisnih samorganizovanih aktivistkinja koje su nosile transparente „Jin Jyan Azadi“ (Žene, život, sloboda), „Free Leyla Guven“ (Sloboda za Lejlu Guven), „Solidarnost sa kurdskim ženama“ i „Smrt fašizmu, sloboda ženama“.

U znak podrške kurdskim aktivistkinjama i protesta prema Turskoj opresiji uzvikivani su slogani koje kurdske aktivistkinje koriste u svojim akcijama i puštane kurdske revolucionarne pesme.

Kako saopštavaju ove aktivistkinje, već na samom početku protesta obezbeđenje ambasade je pokušalo da ih legitimiše i zahtevalo da se udalje, što su one odbile. Ubrzo su došli i pripadnici žandarmerije i policije koji su legitimisali prisutne aktivistkinje i insistirali na dobijanju informacije o tome koja organizacija stoji iza protesta.

Lejla Guven, je kurdska aktivistkinja i poslanica HDP-a (Narodne demokratske partije) koja je u zatvoru u Turskoj od januara 2018. godine. Početkom novembra je stupila u neograničeni štrajk glađu sa zahtevom da se prekine izolacija lidera Kurdske radničke partije (PKK) Abdulaha Očalana, koji je proteklih dvadeset godina u turskom zatvoru na ostrvu Imrali. Njenom štrajku se priključilo još oko tri stotine zatvorenica i zatvorenika koji su u zatvorima širom Turske.

M.M.

Prethodni članak

Stavros Stavrides: Mudre zajednice neguju zajednička dobra

Na današnji dan počela mirovna konferencija u Rambujeu

Sledeći članak