Protiv predloga zamene spomenika gradske Opštine Voždovac

vozdovac_luka-strika
Foto: Luka Knežević Strika / Facebook

Gradska Opština Voždovac ponovo je otvorila javno glasanje o pitanju da li spomenike „Borba“ i „Obnova“ Sretena Stojanovića i Lojze Dolinara koji su od 1949. locirani ispred skupštine te opštine zameniti novim (a starim) spomenicima nacionalnim svetim kravama (Vasi Čarapiću, Karađorđu, Stepi Stepanoviću i Milunki Savić).

Ponovno otvaranje glasanja dolazi nakon privremene suspenzije ali i nakon što neko vreme rezultati ovog „glasanja“ nisu bili vidljivi posetiocima sajta i ostalim zainteresovanim. Ukoliko su tačni komentari sa društvenih mreža, pre pomenute suspenzije, u glasanju je žestoko vodila opcija za odbijanje predloga.

U međuvremenu, rezultat je sada gotovo izjednačen, vrlo verovatno nakon aktivacije dežurne armije internet botova koji, po svemu sudeći, sada imaju i prošireno polje angažovanja koje obuhvata budženje anketa i drugih kvazi demokratskih procesa.

Pa iako se istorijskim pabirčenjem po biografijama ličnosti koje su viđene da zamene spomenik proleterskoj borbi mogu i pronaći delovanja koja su vredna monumentalizacije – ono što novi plan diskredituje u potpunosti je ne samo pokušaj uklanjanja spomenika i vrednih umetničkih dela koja podsećaju na socijalističku revoluciju, narodnooslobodilačku borbu i antikapitalističke politike već upravo pokušaj da se urbani prostor obeleži podsećanjem da nema alternative i da se političke alternative neće trpeti.

No, ono što je u ovoj vesti krajnje bizarno, svakako je to da se jedan iako „kvazi“ ipak demokratski mehanizam – direktna demokratija – zloupotrebljava. Ovog puta zloupotrebljen je da bi se iza njega sakrila istorijska revizija re-monumentalizacijom političke svetinje a ne političke alternative, sakralizacija nacionalnih država a ne slobodarski pokreti odozdo, ikone nacije a ne anonimni proleteri.

A usput se i primećuje mesijanska samouverenost političke elite: njihov zadatak je brisanje iz sećanja narodnooslobodilačke borbe i njena zamena borbom između nacija. Utoliko, izgleda da je u pitanju eksploatacija konzervativnog kapaciteta prvog svetskog rata – dve od predložene četiri istorijske ličnosti koje će zameniti spomenike socijalističkoj borbi (i obnovi) su ličnosti Prvog svetskog rata. Prvi rat, izgleda, političkim elitama sasvim odgovara kao odlično političko đubrivo jer dubinski oslikava kapitalističku pastoralu nacionalnih država pre nemilog događaja iz 1917.

U međuvremenu – pre nego se opštinska vlast dozove pameti i digne ruke od ovog i sličnih predloga – protiv predloga gradske Opštine Voždovac možete glasati na ovom linku.1

  1. Da biste glasali, najverovatnije ćete morati da isključite JavaScrpit u vašem internet pretraživaču. Na ovom linku možete naći uputstvo za to.
Prethodni članak

Poziv na prikupljanje pomoći novinaru Milanu Jovanoviću kome je zapaljena kuća

Video: Za reproduktivna prava žena se moramo boriti

Sledeći članak