Prve pobede studenata – Univerzitet u Barseloni prekida saradnju sa Izraelom

Nakon protesta studenata, Univerzitet u Barseloni prekinuće saradnju sa izraelskim institucijama i kompanijama koje finansiraju genocid nad Palestincima.

Univerzitet u Barseloni

Senat Univerziteta u Barseloni odobrio je zahtev za podršku Palestini u sredu, prenosi Catalan News.

Studenti su zahtevali da univerzitet prekine sve institucionalne i akademske veze s Izraelom, uključujući centre, istraživačke institute, kompanije i druge institucije u zemlji, dok se ne zaustavi genocid na palestinskom tlu.

Rezultat je bio 59 glasova za, 23 protiv i 37 uzdržanih.

Protest na univerzitetu počeo je u ponedeljak popodne kada su studenti postavili nekoliko šatora i najavili svoju mobilizaciju protiv genocida nad Palestincima.

Iako je 70 studenata spavalo u dvorištu zgrade, časovi su bili neometani i počeli su kao i obično u utorak ujutru, jer je odluka studenata bila da protest ne ometa nastavu.

Studentski predstavnik, Pablo Castilla, podsetio je da je protest miran i da nema nameru da ometa izbore u nedelju, 12. maja, za koje se zgrada koristi kao biračko mesto.

Studenti planiraju da održe kamp dok administracija univerziteta ne sprovede sve tačke.

Podsetimo, stotine univerzitetskih grupa širom sveta otpočelo je blokade i postavilo kampove ispred svojih univerziteta. Broj kampova se svakodnevno povećava, a zahtevi studenata su jednaki – prekid saradnje univerziteta sa izraelskim institucijama i kompanijama koje podržavaju Izrael.

A.G.A.

Prethodni članak

Reljanović: Veći deo onih koji su mogli i želeli da odu, već je otišao

Sindikat Sloga traži reformu propisa o bolovanju

Sledeći članak