„Radna žena“ večeras u CZKD-u

Izložba „Radna žena“ koja se svečano otvara večeras u 19 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju, bavi se nasleđem emancipatorskih praksi ženskih i feminističkih pokreta u regionu bivše Jugoslavije.

Večerašnja izložba pod nazivom „Radna žena“ i propratna konferencija zamišljena je kao mesto susreta različitih generacija, koje će imati priliku nanovo da promisle pitanje nasleđa emancipatorskih praksi ženskih i feminističkih pokreta u regionu bivše Jugoslavije, njihove  istorije, društvene uloge i estetske geneologije, koje oblikuju umetnost i društvo kroz 20. i 21. vek.

Ovakav longue durée pristup organizovanja izložbe i propratnog programa, osmislili su kustosi Ana Miljanić i Dejan Vasić koji ukazuju na sam radni proces, kako objašnjavaju u najavi, „izlaganjem sebe ka javnosti putem medijacije nastojimo da udomimo kritiku sa konstruktivnim i proaktivnim stavom“.

 Program će obuhvatiti seriju događaja koji će se baviti dugim razdobljem od Drugog svetskog rata do danas, sa fokusom, kako se u najavi za izložbu ističe, „na kritičko preispitivanje ključnih događaja i pokreta u borbi za jednakost i ravnopravnost, kako bismo zajednički otvorili pitanje savremene krize globalnih razmera“.

„U ratnim vremenima svedoci smo masovnih migracija, porasta ksenofobije, nacionalizma, rasizma i šovinizma, kao i prikrivanja nadolazeće ekološke katastrofe, opadanja životnog standarda, suspenzije i ukidanja teško stečenih političkih i socijalnih prava“, dalje se objašnjava u najavi društveni i politički kontekst na koji izložba reaguje.

Jedna od ključnih namera celokupnog programa je da „ukaže na radikalne i transformativne antikapitalističke forme udruživanja kao izlaz iz savremene krize“, zaključuje se.

Na izložbi „Radna žena“ učestvuje mnoštvo umetnica, sociološkinja, aktivistkinja, radnica u kulturi, te umetničkih kolektiva koji će svoj doprinos dati izloženim radovima, umetničkim intervencijama, performansima u okviru same izložbe, ali i u toku pratećeg programa koji će obuhvatiti filmski program, seriju razgovora, predavački i književni program, kao i program saradnje sa zajednicom.

Nika Autor, Crvena, Sandra Divljan, Doplgenger, Vida Jocić, Jelena Jureša, Bojana Knežević, Bojana Marian Makavejev, Goranka Matić, Jelena Micić,  Ana Miljanić, Jelena Mirković, Žarana Papić, Vesna Pavlović, Darinka Pop-Mitić, Renata Poljak, Nada Prlja, Milica Rakić, Lala Raščić, Ivana Smiljanić, Alma Suljević, Jasmina Tešanović, Jelena Trpković, Vesna Vesić, Natalija Vujošević, kao i Vladimir Bjeličić, Olga Dimitrijević, Katarina Jovanović, Gordana Mitrović, Ilija Milošević, Tamara Antonijević, Ana Miljanić, Tanja Šljivar,  Borka Pavićević, Maja Pelević, Olga Dimitrijević, samo su deo imena čiji će radovi biti uključeni u program.

Program se nastavlja odmah u subotu, 22. aprila od 12 časova kada će u segmentu pod nazivom „Radna žena 02“ biti organizovan razgovor sa umetnicom Natalijom Vujošević. Isti dan, od 13 časova umetnice Ivana Smiljanić i Vesna Vesić izvešće udruženi performans, Smiljanić pod nazivom „Uređivanje (u domaćinstvu i umetnosti)“, performans/proces nastajanja kompozicije 42 i Vesna Vesić, re-izvođenje lecture-performansa „7:00 00:00“.

Razgovor sa Natalijom Vujošević će se ticati njenog rada pod nazivom „Rim“ koji tematizuje izgradnju luksuznog hotela i grada namenjenog elitnom turizmu u Crnoj Gori, reflektujući „neokolonijelne politike korporativnog kapitalizma na prostorima izgrađenim na idealima zajedništva i solidarnosti“, objašnjava se u najavi.

Dok se performans Ivane Smiljanić „Uređivanje (u domaćinstvu i umetnosti)“ bavi preispitivanjem statusa i uloge umetnosti u dominantnim kulturnim politikama, te adresiranjem neplaćenog kućnog rada, Vesna Vesić svojim performansom otvara novo poglavlje interesovanja za „žensko pitanje“ kroz preispitivanje „(ne)održivosti pozicije: Žene-Umetnice i Majke-Umetnice“.

Izložba „Radna žena“ traje do 01. jula 2023. godine.

V.K.

Prethodni članak

130 dana na barikadama, poništena građevinska dozvola za MHE Besko

Lekari u Nišu ne žele počasti, nego bolje uslove rada

Sledeći članak