Radnici Gorenja u Valjevu žele plate kao da rade u Velenju

Sindikat „Nezavisnost“ Gorenje iz Valjeva traži od poslodavca da za radnike i radnice u Srbiji obezbedi plate približne onima koje imaju zaposleni u istoj kompaniji u Sloveniji.

Stari deo grada u Valjevu

Sindikat se poziva na preporuke evropskih sindikalnih federacija prema kojima u jednoj multinacionalnoj kompaniji, kao što je Gorenje, plate treba da budu približno iste za ista radna mesta u različitim fabrikama te kompanije.

„Jedan transporter u Valjevu obavlja potpuno isti posao kao njegov kolega u Velenju“, kaže se u saopštenju sindikata. Međutim, kako se dodaje, radnik u Valjevu ima tri puta manju platu od svog kolege u Sloveniji.

Osim što Gorenje u Srbiji svoje radnike plaća manje, sindikat navodi i druge pogodnosti koje ova kompanija ima u Srbiji. U sindikatu kažu da kompanija u Srbiji plaća manje takse nego u Evropskoj uniji, pored toga cene ergenata a naročito struje su jeftinije nego u EU, sve proizvode fabrika iz Valjeva izvozi na Rusko tržište bez carina dok za artikle proizvedene u EU kompanija plaća 10% poreza.

Na sve ovo, u saopštenju se tvrdi i da su radnici u Srbiji više opterećeni nego njihove kolege u EU.

„Samo kod nas radnici trčeći idu u wc i pri tom mole kolegu da ih za to vreme menja na liniji“, stoji u saopštenju.

Iz svega toga sindikat „Nezavisnost“ zaključuje da radnik u Srbiji Gorenju donosi više profita dok je ujedno tri puta manje plaćen u odnosu na svoje kolege koji rade isti posao u Sloveniji.

Na kraju saopštenja „Nezavisnost“ Gorenje poziva druga dva sindikata u fabrici i njihove centrale da zajednički dogovore strategiju kako bi složno izašli pred poslodavca sa zahtevom za veće plate i bolje radne uslove.

I.K

Prethodni članak

Holanđani zahtevaju zaustavljanje stambene krize

Deca u Srbiji provode mnogo vremena na društvenim mrežama, pokazuje istraživanje Deca Evrope na internetu

Sledeći članak