Radnici i danas blokiraju rafinerije, štrajkovi u Francuskoj se nastavljaju

Senat je preko vikenda izglasao Makronovu penzionu reformu kojoj se protivi veliki deo francuskog društva. Vlast ima načina da izbegne potencijalni poraz u Donjem domu.

Pokret protiv penzione reforme u Francuskoj, koji se konsolidovao početkom godine, više puta je izveo preko milion ljudi na ulice gradova širom zemlje i zahvaljujući retkom jedinstvu sindikata pokrenuo uspešne štrajkove u sektorima poput energetike i transporta, koji imaju ekonomsku, te i političku težinu.

Glasanje u Gornjem domu francuskog zakonodavstva u subotu je bilo praćeno štrajkovima u naftnoj industriji, elektranama, železnici. Ovom glasanju je prethodilo okončavanje rasprave i izglasavanje člana izmene zakona koji bi za 2 godine produžio radni vek u Francuskoj, a o čemu smo pisali ranije.

Kako su i komunalni radnici danima u štrajku protiv povećanja starosne granice za odlazak u penziju, hiljade tona smeća se nagomilalo ulicama francuske prestonice.

Hiljade tona smeća se nagomilalo ulicama Pariza; Foto: Clement Beaune / Twitter

Iz sindikata CGT su istakli da bi dizanje starosne granice za odlazak u penziju posebno pogodilo komunalne radnike čiji je očekivani životni vek niži za 12-17 godina od francuskog proseka.

Štrajkovi u nuklearnim i hidroelektranama su smanjili proizvodnju struje za 14%, izjavili su sindikati.

Radnici TotalEnergies i Esso ExxonMobil su i danas blokirali rafinerije, što znači da dva naftna giganta već šesti dan ne mogu da isporuče naftne derivate.

Protesti tokom vikenda su bili manji od prethodnih, oko 400.000 demonstranata je izašlo na ulice gradova širom Francuske. Podsećamo da je u prethodnim protestima učestvovalo oko 1,3 miliona ljudi.

U sredu će odbor narodnih poslanika ocenjivati predlog izmene zakona o penziji, a u četvrtak bi o Makronovoj reformi penzijskog sistema trebalo da glasa Donji dom Parlamenta, gde Makronova vladajuća partija nema dovoljno glasova za donošenje zakona.

Ukoliko Makronov kabinet proceni da od stranaka desnice neće dobiti potrebnu podršku za izglasavanje zakona, on bi mogao da zaobiđe Donji dom Parlamenta putem tzv. Procedure 49:3.

Pokret protiv reforme koji predvode sindikati je pozvao na nastavak štrajkova i protesta u sredu.

Predsednik Francuske Emanuel Makron smatra reformu penzionog sistema prioritetom svoje poslovno orijentisane politike, uprkos neviđenoj nepopularnosti dotične mere. Obrazloženje vlasti je da će penzioni fond ostati bez novca ukoliko se starosna granica za odlazak u penziju ne povisi za dve godine.

A.J.

Prethodni članak

Južna Koreja produžava radno vreme uprkos svetskim trendovima

Aktivistkinje privođene zbog transparenta „Predsedniče mi smo gladni i bez budućnosti ovde“

Sledeći članak