Radnici Mercedesa u Americi osnivaju sindikat

Radnici Mercedesove fabrike u Alabami pokrenuli su inicijativu za osnivanje sindikata što je svojim potpisima podržalo čak 30 procenata radnika u ovom pogonu. Osnivanje sindikata je deo šire kampanje Američkog sindikata Ujedinjenih radnika auto-industrije (UAW) da sindikalno organizuje najveći deo radnika ove privredne grane u SAD.

Proizvodnja mercedesa

U blizini Tuskaluse, u Alabami, čak 30 odsto radnika Mercedesove fabrike je izrazilo interesovanje da se pridruži sindikatu. Ovo se smatra velikom prekretnicom u širenju UAW-a u tom delu SAD-a, naročito što se u prošlosti ovaj sindikat suočavao sa velikim kritikama radnika širom američkog juga kada je pokušavao da uspostavi odnose sa njima.

U poslednje tri godine prihodi Mercedesa su porasli 200 odsto, a cena automobila je skočila 31 odsto, dok su plate radnika stagnirale i jedva su dovoljne za preživljavanje.

Šira kampanja ovog granskog sindikata usmerena je na preduzeća koja nemaju sindikate jer radnici kod tih poslodavaca primaju niže plate i imaju lošije uslove rada. Inicijativa dolazi nakon velikog štrajka UAW koji je okončan početkom novembra u kojem su radnici izvojevali značajne pobede.

Kako smo ranije pisali kampanja UAW-a je usmerena na Folksvagen, Mercedes, BMV, Tojotu, Hondu, Nisan, Hjundai, Subaru, Mazdu, Teslu, Rivijan i Lucid, i obuhvata 150.000 radnika u Americi.

UAW je aktivirao veb stranice na kojima radnici mogu da prijave svoju želju da se pridruže sindikatu. Kako kažu u sindikatu, ako se 30 odsto radnika u nekoj fabrici prijavi, oglasiće to javno i sastaviće organizacioni odbor. Ako se 50 odsto radnika prijavi, sindikat će organizovati protest u znak podrške na kojem će biti prisutan i predsednik Šon Fejn. I, konačno, ako se 70 posto radnika prijavi za sindikat i oforme organizacioni odbor, UAW će zahtevati priznavanje od kompanije ili organizovati izbore za sindikat.

A.M.

Prethodni članak

I nezaposlenost i nejednakost na svetu će porasti u 2024, upozorava Međunarodna organizacija rada

Nije važno ko ga organizuje, važno je da imamo jasan plan – rezultati ankete o sledećim protestima

Sledeći članak