Radnički protesti obeležavaju nedelju pred Prvi maj

Foto: Miroslav Miletić / Iz glave
Foto: Miroslav Miletić / Iz glave

Danas su u Kragujevcu protestovali radnici fabrike Zastava oružje, dok su u Beogradu svoje nezadovoljstvo javno izrazili prosvetni radnici.

Sindikat i radnici Zastava oružja su se odlučili za protest „Kod krsta“ nakon što ni poslednji štrajkovi upozorenja nisu naveli rukovodstvo te fabrike i nadležne institucije da sednu za pregovarački sto i razmotre zahteve zaposlenih.

O borbi radnika Zastava oružja za isplatu bonusa, bolje uslove rada i izuzimanju tog preduzeća iz procesa privatizacije ste već mogli da čitate na Mašini.

U Beogradu je protestovala Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. Oni zahtevaju uvođenje jedinstvenih platnih razreda i povećanje plate u prosveti dva puta od po 10% u tekućoj godini.

Podsećamo da višegodišnji zahtevi prosvetnih radnika ostaju neispunjena još od petomesečnog štrajka 2014-2015. godine koji je prekinut nakon usmeno datih obećanja od strane Ministarstva prosvete. O tome možete više čitati ovde.

Foto: Miroslav Miletić / Iz glave
Foto: Miroslav Miletić / Iz glave

Danas je Iz Kragujevačke fabrike Manjeti Mareli stigla vest o mogućoj potpunoj obustavi rada. Radnici Manjeti Marelija zahtevaju novi kolektivni ugovor koji će biti identičan kolektivnom ugovoru u Fijat Krajsler Automobilima, ali bez aneksa koji radnicima oduzima pravo na štrajk.

Naime, Manjeti Mareli je prešao u vlasništvo Fijata u kojem je, nakon prošlogodišnjeg štrajka, u kolektivni ugovor ušla protivustavna odredba kojom se onemogućava štrajk radnicima tog preduzeća u naredne tri godine. Ukoliko se do petka ne postigne dogovor sa menadžmentom radnici će stupiti u generalni štrajk, izjavio je potpredsednik Samostalnog sindikata u Manjeti Mareliju, Zoran Miljković.

Za sutra je najavljen protesni marš kroz Prokuplje pod nazivom „Solidarnost je naša snaga“. U pitanju je protest solidarnosti sa radnicama i radnicima Sportsko-turističke organizacije Prokuplja koji su nezakonito dobili otkaz, i koji su podigli tužbu protiv tog preduzeća.

 

Prethodni članak

Radnice u Prokuplju u borbi protiv „racionalizacije“ preduzeća i političkih pritisaka

Nišlije ne odustaju od aerodroma

Sledeći članak