RERI i BOŠ predstavili analize Zakona o OIE i Zakona o energetskoj efikasnosti

Održana je završna konferencija u okviru projekta „Civilno društvo za energetsku tranziciju: Uključi se!“ koji RERI i BOŠ uz pomoć Britanske ambasade u Beogradu sprovode od kraja 2022. godine.

Usvajanjem Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije Republika Srbija je po prvi put posebnim propisom uredila pitanje korišćenja obnovljivih izvora energije, istakli su panelisti završnog događaja dvogodišnjeg projekta „Civilno društvo za energetsku tranziciju: Uključi se!“.

Regulatorni institut za obovljivu energiju i životnu sredinu – RERI i Beogradska otvorena škola – BOŠ su uz finansijsku podršku Britanske ambasade u Beogradu i sa brojnim lokalnim partnerima ovaj projekat sprovodili od decembra 2022. do aprila 2024. godine, a završen Konferencijom Zeleni razgovori − Energetska budućnost Srbije koja je održana je 26. marta 2024. godine u Beogradu.

Autori predstavili rezultate analiza dva važna zakona

Konferencija bila je prilika da se sumiraju rezultati postignuti tokom sprovođenja projekta i predstave dve nove publikacije, odnosno Analiza Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i Analiza Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, koje su izrađene u okviru projekta, konstatuje se u saopštenju. Kako se dodaje, učesnici konferencije imali su prilike da iz prve ruke, od autora ovih izveštaja, čuju glavne zaključke i sugestije koje su proistekle iz analiza, kao i da sa njima porazgovaraju o energetskoj budućnosti Srbije.

„Panelisti su istakli važnost veze između energetske efikasnosti i energetskog siromaštva, potrebu za praćenjem ušteda, značaj nadzora nad tržištem i doprinos energetske efikasnosti energetskoj sigurnosti i bezbednosti. Naglašeno je da Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije predstavlja unapređenje prethodnog zakona, ali da se ne primenjuje u potpunosti“, poručuju iz RERI-ja.

Treba informisati građane o energetskim opcijama

Učesnici su istakli važnost socijalnog aspekta i pristupa javnim pozivima i konkursima, imajući u vidu da oni trenutno nisu dostupni najugroženijim grupama stanovništva.

„Govorilo se o značaju i različitim mehanizmima regulisanja tržišta, poput eko dizajna i energetskog označavanja proizvoda. Takođe je skrenuta pažnja na značaj informisanja građana o energetskim opcijama za uštedu, kao i na istaknutu ulogu koju energetske zadruge imaju u edukaciji i podizanju svesti o energetskoj efikasnosti. Zaključeno je da se usvajanjem zakona neće rešiti ključni problemi, već da su za to potrebni dobra javna politika, pravilno usmeravanje novca, promena tehnologiju ili promena ponašanja“, navodi se u saopštenju.

Završna konferencija u okviru projekta „Civilno društvo za energetsku tranziciju: Uključi se!“, RERI i BOŠ uz pomoć Britanske ambasade u Beogradu, 2024. Foto: Zorica Popović

Prvi zakon o OIE

Kada je o Zakonu o korišćenju obnovljivih izvora energije reč, panelisti su ocenili da je njegovim usvajanjem u najvećem delu, u naše zakonodavstvo transponovana Direktiva o promovisanju korišćenja energije iz obnovljivih izvora (tzv. RED II Direktiva), a sve u sklopu procesa usklađivanja normativnog okvira sa zakonodavstvom Evropske unije.

„Istaknuto je da kontekst u kom je zakon usvojen predstavlja korak u pravom smeru, jer se na ovaj način redefiniše ceo ekonomski, a ne samo energetski sektor. Takođe je podvučeno da je usklađenost sa RED II Direktivom na zadovoljavajućem nivou, ali da tempo usklađivanja i usvajanja podzakonskih akata mora biti brži, kao i da se moraju izmeniti i drugi zakoni koji takođe direktno utiču na ovu oblast“, skreću pažnju iz RERI-ja.

Panelisti su, konstatuje se u saopštenju, stavili zamerku na nedostatak strateškog opredeljenja i konkretnih strateških odluka koje bi predstavljale osnov za sprovođenje zakona. Autor analize istakao je kao problematičan položaj strateškog partnera, prilikom čijeg se izbora i sprovođenja javnog poziva suspenduje primena postojećeg pravnog okvira, konkretno propisa kojima se uređuje postupak javne nabavke i propisa kojima se uređuje javno-privatno partnerstvo.

Izazovi se takođe ogledaju u nedostatku informacija u vezi sa kupcima-proizvođačima, visokim troškovima za kupce-proizvođače i nepredvidivosti obnovljivih izvora energije. Stoga je, na karaju, podvučena potrebu za inovacijama i kombinovanjem različitih opcija kako bi se pronašao odgovarajući tempo u ostvarivanju energetske tranzicije, konstatuje se u saopštenju.

U okviru dva panela o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, pored autora publikacija Jovana Rajića iz RERI-ja i Aleksandra Macure iz RES fondacije, učestvovali su Slobodan Jerotić, stručnjak za energetsku efikasnost i obnovljivu energiju, Adrijana Ranđelović, energetska menadžerka iz Vlasotinca, Rade Mrdak, savetnik ministra za obnovljive izvore energije u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije, Vladan Šćekić, programski direktor Centra za unapređenje životne sredine i Miloš Laković, partner u Advokatskoj kancelariji Moravčević Vojnović i Partneri, u saradnji sa Schönherr-om. Zelenim razgovorima prisustvovao je veliki broj stručnjaka iz oblasti energetike, predstavnika državnih institucija, akademskih ustanova, međunarodnih organizacija i institucija, diplomatskog kora, kao i lokalnih organizacija civilnog društva koje su takođe učestvovale u ovom projektu.

I.K.

Prethodni članak

Gusto izgrađene površine u Beogradu pogubnih 7 stepeni toplije od zelenih površina

BIRN: Više od četvrtine organizacija kojima je država dodelila milionske iznose su fantomske

Sledeći članak