RERI: Izmene Zakona o planiranju i izgradnji su usvojene nezakonito

„Predlog izmena Zakona o planiranju i izgradnji usvojen je na sednici Vlade Srbije i ušao u skupštinsku proceduru na nezakonit način, imajući u vidu da prethodno nije objavljen izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi, što je Ministarstvo građevinarstva bilo dužno da učini do 7. marta ove godine“, saopštio je RERI.

„Kao predlagač zakona, Ministarstvo građevinarstva bilo je dužno još pre dva meseca da objavi izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi na svojoj internet stranici i portalu e-uprave“, skreću pažnju predstavnici Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu – RERI.

Oni naglašavaju da su zbog toga što je izveštaj o javnoj raspravi izostao svi pojedinci i organizacije koje su u javnoj raspravi učestvovale ostali uskraćeni za informaciju o ishodu primedbi koje su podnete na predlog Zakona, odnosno informaciju da li su prihvaćene ili odbačene i iz kog razloga.

Kao što smo već pisali, Vlada je usvojila Predlog zakona čija precizna sadržina može samo da se nagađa, ali za koju je poznato da je usmerena na olakšavanje poslovanja finansijskim akterima nauštrb prava građana, i to svega dan nakon tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

„Ovakvim netransparentnim i nezakonitim procesom u kome je Predlog zakona već stigao do Narodne skupštine, vlast se još jednom odlučila za praksu zanemarivanja propisa kako bi izašla u susret relativno malom broju povlašćenih privatnih investitora, a na štetu javnog interesa. Kao razlog za ukidanje naknade za konverziju zemljišta, nadležni su navodili nemogućnost njene efikasne naplate, ali je, umesto da unapredi sistem, vlast odlučila da ukine zakon koji nije bila sposobna ili nije želela da primeni. Ovim potezom će republički i lokalni budžeti, kao i Fond za restituciju, biti direktno oštećeni za doslovno milijarde evra, a istu sumu će povlašćeni investitori zadržati u svojim džepovima, uz vredno građevinsko zemljište koje će im biti poklonjeno”, objašnjava advokat i predsednik Upravnog odbora RERI-ja Jovan Rajić.

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Institut za urbane politike (IUP) su tokom javne rasprave upozoravali da predložene izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji favorizuju privatni interes u odnosu na javni, posebno kroz najavu ukidanja naknade za konverziju zemljišta, poručuju iz RERI-ja. I druge organizacije civilnog društva su i tokom prethodnih najava o ukidanju naknade za konverziju i tokom javne rasprave upozoravale na to da je u pitanju neustavan i štetan potez.

„RERI će nastaviti institucionalnu borbu koja je započeta još prošle godine, upućivanjem zahteva za organizovanje javnog slušanja nadležnim skupštinskim odborima, imajući u vidu pomenute brojne nepravilnosti. Istovremeno ćemo se obratiti i šefovima svih poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, kako bi ukazali na štetne posledice eventualne odluke da predloženi zakon bude usvojen u formi u kojoj je stigao u Skupštinu Republike Srbije“, navodi se u saopštenju Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu – RERI objavljenom devetog maja.

I.K.

Prethodni članak

Poziv za podršku nagradi „Štefica Cvek“: „Verujemo u moć književnosti da produbi razumevanje stvarnosti“

Opozicija predala odštampane ostavke članovima i članicama REM-a

Sledeći članak