SAD: Protesti protiv policijskog nasilja prema Afroamerikancima nakon smrti Džordža Flojda

Policijska stanica u Mineapolisu u plamenu. Foto: Mateja Meded / Facebook

U SAD već tri dana besne protesti protiv policijskog nasilja, nakon ubistva Džordža Flojda u Mineapolisu. Policajac svetle puti, Derek Šoven, je nekoliko minuta kolenom pritiskao grlo Flojdovo, dok je nenaoružani četrdesetšestogodišnji Afroamerikanac, oboren na zemlju i sa lisicama na rukama, molio za vazduh.

Ubistvo je zabeleženo kamerom, a bilo je i svedoka, koji su uzalud pokušali da intervenišu. Uzrok privođenja Flojda zasad nije do kraja razjašnjen: policija je inicijalno pozvana da interveniše u slučaju rasturanja male svote krivotvorenog novca. Snimak sa sigurnosne kamere otkriva da se Flojd (barem isprva) nije čak ni opirao privođenju.

Protesti se održavaju  u Denveru, Njujorku, Ouklandu, Mineapolisu. Započeli su mirno, ali potom mestimično eskalirali u sukobe između demonstranata i policije. Deo demonstranata izaziva požare i oštećuje izloge, dok policija okupljene zasipa suzavcem. U državi Minesota je tim povodom proglašeno vanredno stanje. U Njujorku je uhapšeno 40 ljudi, a policija je koristila gumene metke i suzavac.

Tramp je obećao da će se država postaviti pravično, ali i nazvao demonstrante „propalicama“. Komesarka za ljudska prava UN je, međutim, izjavila da je potresena time što i Flojdovo ime moramo dodati dugom spisku Afroamerikanaca koje je usmrtila policija, dok su javno tužilaštvo SAD i FBI izjavili da sprovode opširnu kriminalnu istragu. Gradonačelnik Mineapolisa je na fejsbuk nalogu napisao da „Biti Afroamerikanac u Americi ne bi smelo da bude smrtna kazna“, uputivši porodici nastradalog i afroameričkoj zajednici izvinjenje i saučešće.

Američka policija i zakonodavstvo su ozloglašeni zbog nepravednog tretmana Afroamerikanaca. Potonji imaju šest puta veće šanse da završe u zatvoru od belaca, a često im se propisuju neopravdano duge i oštre zatvorske kazne za sitne prekršaje. Tokom njihovog privođenja predstavnici zakona se ne libe da upotrebe grubu silu i vatreno oružje. Od hiljadu lica nastradalih od strane policije prošle godine najveći broj su bili tamne puti, pokazuje dokumentacija Vašington posta.

Ovim  problemom se bave različite aktivističke organizacije, a od 2013. na njega istoimenom kampanjom skreće pažnju i aktivistička mreža Black Lives Matter.

Okrivljeni je, zajedno sa troje kolega, otpušten u četvrtak. 

I.K.

Prethodni članak

SNS na Zoomu: u potrazi za boljim narodom

Gde budućnost počinje? otvaranje Prolećne izložbe u Cvijeti

Sledeći članak