Šapić odbija da otvori „Europrajd 2022“, najavljuje otvaranje „Dana porodice“

Odbijanjem otvaranja manifestacije „Europrajd“ i istovremenim najavljivanjem otvaranja manifestacije „Dan porodice“ i to pod pokroviteljstvom grada Beograda, novi gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić, najavljuje svoju zvaničnu politiku prema LGBT+ zajednici?

„Slobodan kao što je uvek i bio i otvoren za sve ljude svih nacija, vera, seksualnog opredeljenja različitog i bilo kog drugog, ali ja to predvoditi neću naravno“, naglasio je Šapić dodavši da će se tom temom baviti njegova zamenica Vesna Vidović, koja učestvuje u sastancima organizacije.

Ovom izjavom novi gradonačelnik Beograda odgovorio je negativno na očekivanje koordinatora „EuroPrajda 2022“ Gorana Miletića, koji je nešto ranije izjavio da se očekuje da gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić otvori „Europrajd“ u Beogradu i podigne glavnu zastavu ispred Skupštine grada.

„EuroPrajd 2022“ je centralna evropska LGBT+ manifestacija koja će biti održana od 12. do 18. septembra u Beogradu. Radi se o najvećoj međunarodnoj paradi ponosa u Evropi, a Beograd je prvi grad u u jugoistočnoj Evropi koji će organizovati „EuroPrajd“ manifestaciju, koja se održava još od 1992. godine kada je prvi put organizovana na ulicama Londona.

„Ovaj događaj je i pokušaj LGBTI+ zajednice da dobije solidarnost svih građana i građanki, ne samo Srbije, već i Evrope u borbi za ravnopravnost. Naša prestonica je dobila istorijsku priliku da bude prvi grad u jugoistočnoj Evropi koji će organizovati EuroPride, a procena je da će Beograd tokom Nedelje ponosa posetiti oko dvadeset hiljada ljudi“, rekao je direktor Beograd Prajda, Marko Mihailović.

Prema izveštaju o incidentima motivisanim mržnjom prema LGBT+ osobama u Srbiji u 2021. godini koje je 2022. objavila organizacija „Da se zna!“ počinjena su i dokumentovana 83 incidenta motivisana mržnjom prema LGBT+ osobama, što je za 37% više nego 2020, a za 24% više nego 2019. godine.

U 19 incidenata počinjeno je fizičko nasilje, dok je svaki peti fizički incident uključivao i telesne povrede.

Pomenuto istraživanje pokazuje i da je u 2021. godini preko 80% dokumentovanih incidenata bilo nevidljivo nadležnim institucijama. Dve godine zaredom broj slučajeva prijavljenih policiji je u opadanju i u 2021. godine se sveo na svega 12% ukupnog broja dokumentovanih incidenata.

Svaki drugi neprijavljen slučaj nije prijavljen zbog nepoverenja u institucije.

U tom smislu „EuroPrajd 2022“ prema aktivistima iz Varšave i Rige u kojima je ova manifestacija već bila održana, LGBT zajednici može doneti veću vidljivost, smanjenje diskriminacije i nasilja, bolju saradnju sa lokalnim vlastima.

Za lokalne aktiviste i aktivistkinje ova manifestacija bi, pored vidljivosti, mogla da znači i oblik pritiska na vlast da reši zakonske i druge prepreke sa kojima se LGBT zajednica svakodnevno suočava i da se nasilne reakcije na prajdove kakve su se desile 2001. i 2010. više nikada ne ponove.

Još u toku kandidature, premijerka Ana Brnabić dala je „punu podršku“ Beograd Prajdu u zvaničnom pismu Evropskoj asocijaciji organizatora Prajdova, uz obećanje da će Vlada Srbije pomoći organizacionom timu da osigura bezbedan i uspešan događaj.

Ipak, po mišljenju mnogih, činjenica da je premijerka Srbije pripadnica LGBT zajednice koja ima pravo da realizuje porodicu i bude majka, dok ostale LGBT osobe zakonski to ne mogu da učine, izrazito je problematična i paradoksalna.

Koordinator „EuroPrajda 2022“, Goran Miletić, nedavno je izjavio da se na toj LGBT+ manifestaciji, očekuje dolazak oko 20.000 gostiju iz inostranstva i da se ova manifestacija može porediti „jedino s organizovanjem izbora za najbolju pesmu Evrovizije 2008. godine“.

V.K.

Prethodni članak

Mostarci na razbijanje spomen-ploča na Partizanskom groblju odgovorili posetama spomeniku i činovima reaproprijacije

Kompanija Vali traži zatvorsku kaznu za Željka Veselinovića, saopštavaju iz sindikata „Sloga“

Sledeći članak