Savez ekoloških organizacija Srbije organizuje drugi SEOS sabor u Gornjim Nedeljicama

SEOS je pozvao građane da se pridruže obeležavanju dve godine od osnivanja Saveza na saboru u Gornjim Nedeljicama, u nedelju 29. oktobra.

„Pod geslom ‚Znamo da ne damo‘, SEOS je osnovan 30. oktobra 2021. godine u Dobrinji. Postao je krovna organizacija udruženja okrenutih, pre svega, borbi protiv eksploatacije i prerade litijuma, bora i prateće asocijacije elemenata, ali i svih drugih prljavih tehnologija i rudarstva opasnog po zemlju, vodu, vazduh i ukupni biodiverzitet‘“, navodi se u pozivu koji prenosi Prvi prvi na skali.

U Savez ekoloških organizacija Srbije su se 2021. udružila ekološka udruženja sa područja na kojima se vrše ili su izvršena geološka istraživanja: Ne damo Jadar (Gornje Nedeljice), Marš s Kolubare (Valjevo), Suvoborska greda (Pranjani), Eko brigada Jagodina (Jagodina), Neko brine za Levač (Rekovac) i Zaštitimo Dobrinju i okolinu (Dobrinja). Savez je, navodi se, formiran u saradnji sa timom ekološke kampanje Marš sa Drine.

Glavna tema ovogodišnjeg sabora će biti voda i vazduh kao resursi i njihovo očuvanje u budućnosti. Ovim temama će se baviti kulturno-umetnički i naučni program.

SEOS poziva građane da prisustvuju Saboru i pridruže se borbi za zdravu životnu sredinu. Objavili su i poziv za učešće na literarnom konkursu za učenike osnovnih i srednjih škola koji pišu poeziju ili prozu. Tema konkursa je „I jednom cvetu i celom svetu isto treba (voda, vazduh, zemlja, sunce)“.

„Važno je imati svest, ali je još važnije gajiti svest kod onih koji i u najtežim trenucima daju smisao našoj borbi – deci i omladini“, poručili su iz SEOS-a.

Podsetimo, Projekat Jadar je deklarativno zaustavljen, ali Rio Tinto je pokrenuo upravni spor sa Republikom Srbijom i nastavio da kupuje zemljište na površinama namenjenim rudniku. Nedavno su, kao što smo pisali, aktivisti udruženja „Ne damo Jadar” sprečili kompaniju Rio Tinto da započne rušenje porodičnih kuća u Gornjim Nedeljicama koje je kupila, a iz kojih su se stanari iselili. Do pokušaja je došlo nakon što je Vučić kompaniju pozvao da započne rušenje. Dok predstavnici preduzeća tvrde da imaju sve dozvole, aktivisti upućuju na to da su pojedine izdate na nelegalan način.

I.K.

Prethodni članak

Mi smo osuđeni da budemo dolina motača kablova, kaže Nenad Zdravković iz stranke Zajedno

Radnici Pošte su započeli spontane obustave rada širom zemlje

Sledeći članak