Savez samostalnih sindikata apeluje na povećanu zaštitu zdravlja i bezbednosti radnika tokom toplotnog talasa

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) pozvao je poslodavce da danas i svih narednih dana, kada spoljna teperatura prelazi 36°C na otvorenom, obustave radove između 11 i 16 časova i ne dozvole da zaposleni budu izloženi direktnom sunčevom zračenju.

radnik na gradilištu

Iz sindikata podsećaju da zaposleni, shodno Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, Pravilniku o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad na radnom mestu i Smernicama za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama, imaju pravo da od poslodavaca zahtevaju da budu zaštićeni od štetnog dejstva atmosferskih uticaja na njihovu bezbednost i zdravlje.

U skladu sa tim SSSS poziva zaposlene i poslodavce da ovih dana međusobno sarađuju i odgovorno primenjuju sve predviđene mere u zaštiti zdravlja i bezbednosti tokom rada. Odnosno, da prilagode režim rada visokim temperaturama tako što će organizovati češće pauze, unositi veće količine vode i bezalkoholnih pića, obezbediti prostorije za rashlađivanje i sklanjanje od sunca i uvesti češće zamene izvršioca.

Poslodavci su u obavezi da zaposlenima pruže i adekvatne informacije o simptomima bolesti koje mogu biti prouzrokovane visokim temperaturama – dehidraciji, sunčanici, toplotnom osipu, toplotnoj iscrpljenosti i grčevima, posebno toplotnom udaru, kaže se u saopštenju SSSS-a.

Iz sindikata pozivaju i poslodavce koji radni proces organizuju u zatvorenom da obezbede da temperatura u radnim prostorijama, bez obzira na vrstu posla, ne bude viša od 28 ͦC.

S.T.

Prethodni članak

GUP za Novi Sad usvojen uprkos protestu. Lazović: „Građani su pokazali veliku srčanost u borbi za očuvanje javnog interesa“

Ako policija ne procesuira batinaše sa protesta u Novom Sadu, aktivisti će organizovati novi protest

Sledeći članak