Savski nasip: građani tuže grad, a grad im „trenira živce“

Na Savskom nasipu u Beogradu su se u prepodnevnim časovima u utorak, 28. marta, pojavili radnici bez obeležja i kombiji sa prelepljenim oznakama.

Udruženja građana sa Novog Beograda su 28. marta ujutru alarmirala javnost i pozvala građane da se okupe i zaštite nasip od nastavka nelegalnih radova, nakon što su se u Bloku 70 pojavili radnici bez obeležja javnog preduzeća u kome rade.

„Bukvalno je na kombiju prelepljena oznaka, tako da ne znamo da li je u pitanju vodovod – pretpostavljamo da da“, komentarisao je za Mašinu Zdravko Janković iz udruženja Za naš kej.

Oko 11 časova radovi na kopanju rupa za postavljanje instalacija nisu bili nastavljeni, na osnovu čega su građani i aktivisti zaključili da su gradske vlasti u utorak pre podne ispitivale moguće reakcije građana na nastavak radova i „trenirale građanima živce“.

„Pojavio se policajac u civilu i pojavili su se radnici gradske čistoće za koje smo čuli da će da podignu ogradu“, komentariše dešavanja na urgentnoj tački u Bloku 70 Janković. On skreće pažnju na to da postavljanje ograde nije u nadležnosti JP Gradska čistoća, kritikujući to što grad ne da mira radnicima čistoće, zahteva da se takvim poslovima bave svaki čas, u sred dana i noći: „Oni nemaju nikakvog obzira prema radnicima javnog komunalnog preduzeća, oni ih cimaju od jutra do sutra, to je strašno“.

Podsetimo, fizički i pravni otpor radovima koje JP Vodovod vrši na Savskom nasipu traje od utorka, 21. marta. U organizovanju okupljanja, koje Janković opisuje kao „opštekomšijsku akciju“ najaktivnija su lokalna građanska udruženja Za naš kej, Savski nasip i Blok 70 – Zajednička Akcija, Blok 70 a, kao i „mnogo raznih aktivista iz drugih udruženja“.

„Svi imamo isti problem i zajedno smo u ovome“, naglašava Janković.

Na nasipu trenutno postoje tri rupe, svedoči naš sagovornik. Jedna je mala rupa u Omladinskih brigada. Kontinuirano stražarenje traje u Bloku 70, gde su razapeti i šatori, i u bloku 45, gde ih za sada nema:

„Mi ćemo tu stražariti dok god se stvari ne vrate u prvobitno stanje, dok oni ne odustanu od tih radova i dok ne organizuju neku normalnu participaciju građana, u okviru koje ćemo zaista razgovarati o uređenju našeg keja, a ne SNS tribine“, decidan je Janković.

Podnete dve krivične prijave protiv nadležnih

Građani su u petak, 24. marta, podneli žalbu na rešenje o izdavanju građevinske dozvole za radove za koje građani tvrde da su nezakoniti po, pre svega, Zakonu o vodi.

„Žalbu je podnelo nas 15 građana koji smo neposredno pogođeni i koji imamo pravni osnov za to da budemo stranka u postupku, jer svi živimo u neposrednoj blizini keja. Mi smo i neposredni svedoci te izgradnje“, pojašnjava Janković.

U ponedeljak, 27. marta, osam građana je u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu podnelo i krivičnu prijavu protiv izvođača radova i naručioca, odnosno NN lica iz JP Beogradski vodovod i kanalizacija i Grada, koji su dali nalog za postupanje kojim se ugrožava bezbednost nasipa. Istog dana krivičnu prijavu je podnela i stranka Zajedno.

„Mislim da tužilaštvo sad već ima bar dva dobra alarma da može da postupa i da vidi šta se tu ustvari dešava“, kaže predstavnik udruženja Za naš kej.

Kako rekapitulira, radovi su započeti devetog marta, kopanjem rupa na terenu koji katastarski pripada nasipu, a sa strane Bloka 70, blizu okretnice šezdesetosmice. Narednih dana kopano je i sa strane keja, odnosno reke, kao i u Bloku 45. Tabla i rešenje o dozvoli su se pojavili 16. marta.

„Na toj tabli su naveli samo broj građevinske dozvole, bez datuma početka radova i bez podataka o dozvoli za izvođenje radova, koja je neophodan uslov za izvođenje radova. Oni su počeli da rade bez ičega, kao što je Šapić radio na svojoj kući. To je ta metodologija‘“, kaže Janković, i dodaje:

„Koliko mi znamo, oni ne mogu da prijave radove, odnosno da dobiju dozvolu za njihovo izvođenje, zato što građevinska dozvola nije pravosnažna“.

Da bi građevinska dozvola postala pravosnažna, potrebno je da od njenog izdavanja protekne osam dana, a da u tom roku niko ne podnese žalbu. Građani su se, podsetimo, žalili u zakonskom roku, podnevši žalbu 24. marta u radno vreme.

„Pošto žalba postoji, i pošto je izražava treća strana koja ima pravni interes u predmetu, odnosno nas 15, potrebno je da se o tome izjasni drugostepeni organ. Drugostepeni organ je takođe gradska institucija. Međutim, ona će se sad suočiti sa dodatnom argumentacijom i moraće da se izjasni po pitanju kršenja Zakona o vodama, Član 133“.

Podsetimo, u pitanju je član kojim se decidno zabranjuje kopanje na nasipu. Posledice kršenja Zakona o vodama se, konstatuju iz Za naš kej, rešavaju po krivičnom zakoniku (Zakonu o krivičnom postupku, ZKP), član 282. Zato „neko iz uprave rizikuje da, možda ne tako brzo, a možda i jako brzo, padne pod udar zakona“.

Ono što sve vreme nedostaje je i stav preduzeća nadležnog za upravljanje nasipom, odnosno JP Srbijavode, o celom projektu. Srbijavode gromoglasno ćute.

„Stojčić, glavni urbanista Beograda, će reći da je grad dobio investitorsko pravo. Onda treba da izađe Puzović, direktor Srbija voda, i kaže ‚Da, mi smo dali investitorsko pravo‘, ali on to ne može da uradi jer zna da na to nema pravo po zakonu“, naglašava Janković i dodaje:

„Mi smo kao Za naš kej poslali dopis Puzoviću još 17. marta, ali on ćuti“.

Građani su rupe počeli da zatrpavaju počev od one sa strane keja. „Prvog dana je došlo sedam ljudi, drugog dana došlo 50, da bi stigli do 1200, koliko je bilo prisutno na događaju u subotu. Ta lavina raste“, kaže Janković.

I.K.

Prethodni članak

Autsorsovanje tehničke službe vodi ka pogoršanju boravka dece u vrtićima, smatra vaspitačica Jelena Dinić

Diskriminacija i sistemska segregacija – ništa novo

Sledeći članak