Seksualno uznemiravanje na fakultetima: slučaj Arhitektonskog fakulteta

Pre nekoliko dana na društvenoj mreži Instagram napravljen je nalog na kome su objavljivana svedočanstva studentkinja i studenata o seksualnom uznemiravanju na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Arhitektonski fakultet u Beogradu

Svedočanstva dolaze iz anonimne ankete u kojoj su studentkinje pisale svoja neposredna ali i posredna iskustva seksualnog uznemiravanja od strane asistenata i profesora sa ovog fakulteta. U centru ankete su iskustva sa jednim docentom: „Samo jedan student, kao što se to vidi iz prošlosti, nije dovoljan da bi se izborio, moćni smo ako se udružimo i kolektivno zatražimo disciplinski postupak ako se ispostavi da je to pravedno kao i da pokušamo da stvorimo bezbedniji prostor za buduću generaciju studenata. I ako ne uspemo da promenimo profesorovo ponašanje, ovu anketu možemo iskoristiti da upoznamo buduće studente sa situacijom, da znaju kako da reaguju i da se ne boje da prijave uznemiravanje“, piše na početku ankete.

Svedočanstva su brojna, mahom anonimna, i govore o neprihvatljivom ponašanju jednog docenta sa Arhitektonskog fakulteta. Od lascivnih komentara na račun odeće ili izgleda studentkinja, do neželjenih poziva u kabinet, na „druženja“, do neželjenih dodira. Često se negativne reakcije na ovakvo ponašanje plaćaju nižim ocenama, piše u svedočanstvima. Tvrdi se da su kolege iz kabineta docenta o kome se radi upoznate sa ovim situacijama, ali da je adekvatna reakcija izostajala.

No, ispostavilo se da je adekvatna reakcija fakulteta upitna i nakon objavljivanja preko 500 svedočanstava na društvenim mrežama. „U svetlu aktuelnih navoda na društvenim mrežama i u medijima, u vezi sa uznemiravanjem studenata na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu, apelujemo na sve koji se po ovom pitanju osećaju ugroženo da se obrate povereniku za ravnopravnost Fakulteta na mejl adresu“, piše u saopštenju na sajtu fakulteta. Uprava fakulteta gubi iz vida da one „koji se osećaju ugroženo“ pišu anonimna svedočanstva, te im sigurno neće biti lako da imenom i prezimenom pišu iskustva i šalju na navedeni mejl, rizikujući da budu ponovo viktimizirane.

Pravilnici i mehanizmi zaštite žrtava seksualnog uznemiravanja na fakultetima su prošle godine došli u fokus javnosti. Pravilnike protiv seksualnog uznemiravanja ima mali broj fakulteta Beogradskog univerziteta, a mehanizme zaštite i rada sa žrtvama seksualnog uznemiravanja još manje.

Dok se čeka reakcija fakulteta, Više javno tužilaštvo u Beogradu je po službenoj dužnosti formiralo predmet povodom navoda studentkinja i studenata o seksualnom uznemiravanju na fakultetu. Dekan Arhitektonskog fakulteta je potom doneo odluku da sve ispitne i druge obaveze na predmetima koje vode nastavnici optuženi za seksualno uznemiravanje preuzme komisija.

I.P.

Prethodni članak

Reakcija autorskog tima predstave „Bludni dani kuratog Džonija“ na kontra-saopštenje Novosadskog pozorišta: Zašto uprava pozorišta i dalje neisplaćuje dogovoreni honorar?

Ima li u Srbiji zelenih poslova?

Sledeći članak