SEOS poziva na protest protiv projekta Jadar

Savez Ekoloških Organizacija Srbije - Znamo da ne damo – SEOS je pozvao građane da se 27. novembra u 14. časova okupe ispred Vlade Srbije da bi obeležili godinu dana od blokada saobraćajnica održanih krajem 2021. u znak protesta protiv Rio Tintovog projekta u Srbiji, te zahtevali ostavke vrha vlasti i raspuštanje Skupštine.

SEOS će u nedelju ispred Vlade Srbije tražiti ostavku predsednika Republike Srbije, ostavku Vlade Republike Srbije, raspuštanje Skupštine Republike Srbije i „oslobađanje“ RTS-a zbog toga što su, kkao ocenjuju, vlasti prošle godine obmanule narod obećanjima da će prekinuti projekat izgradnje rudnika litijuma u zapadnoj Srbiji.

Putem društvenih mreža predstavnici SEOS-a komentarišu ova obećanja kao predizbornu laž vladajuće garniture, koja, po njihovim rečima, neće i ne može da prestane da „rasprodaje“ Srbiju.

„Srbija ja za vreme njihove vladavine izgubila suverenitet, ne samo na Kosovu, već i u Boru, Majdanpeku, Smederevu i Zrenjaninu gde se kineski investitori ponašaju kao da su u svojoj zemlji i posluju mimo svih zakona Republike Srbije, tretiraju zaposlene kao roblje i ne poštuju ni minimum ekoloških standarda“, konstatuje se u pozivu na protest.

Iz Saveza Ekoloških Organizacija Srbije tvrde da Rio Tinto i dalje kupuje imanja u dolini Jadra i tumače to, zajedno sa izjavama srspkih zvaničnika i predstavnika ove kompanije, kao pokazatelj da se od spornog projekta nije odustalo. Po navodima SEOS-a, Putevi Srbije su takođe Rio Tintu izdali punomoćje „po kom im je odobreno da za račun države rade projektnu dokumentaciju i otkupljuju parcele na trasi pruge i brze saobraćajnice koje se grade isključivo za potrebe rudnika“.

Skrećući pažnju na to da se protiv štetnih rudnika i uništavanja životne sredine protestuje na nekoliko lokacija u Srbiji, iz SEOS-a se pitaju:

„Pa treba li da spavamo pod vedrim nebom i da nam životi prođu u protestima i blokadama dok nesposobna i ucenjena vlast ne dovrši kolonizaciju Srbije? Naravno da ne treba!“

I.K.

Prethodni članak

Spomenik doslednosti u falsifikovanju istorije

Omladinske zadruge u Beogradu diskriminišu izbeglice

Sledeći članak