Sindikalno organizovanje u Amazonu se nastavlja, kompanija troši milione dolara da bi ga sprečila

Pobeda radnica i radnika u Amazonovom logističkom centru inspiracija je za susedni radni kolektiv koji se, uoči glasanja o osnivanju sindikata, suočava sa iskusnim razbijačima sindikata.

Kompanija Amazon je potrošila 4.3 miliona dolara tokom 2021. godine na aktivnosti za sprečavanje sindikalnog organizovanja, saznajemo na osnovu podataka Ministarstva rada Sjedinjenih Američkih Država. Uprkos radu antisindikalnih savetnika čije su dnevnice – da, dnevnice – iznosile 3.200 dolara, početkom aprila 2022. godine radnice i radnici su uspeli da osnuju prvi sindikat u Amazonu u SAD.

Fotografije jednog od ključnih organizatora i predsednika Sindikata radnika Amazona Kristijana Smolsa, čoveka nesvakidašnjeg imidža u sindikalnom kontekstu, preplavile su društvene mreže, a tek predstoji da vidimo koliko je radnih kolektiva insipirisano uspehom radnica i radnika Amazonovog logističkog centra JFK8 na Stetn Ajlendu u Njujorku.

Kristijan Smols, predsednik Sindikata radnika Amazona
Kristijan Smols, predsednik Sindikata radnika Amazona; Foto: Legoktm / Wikimedia Commons

Priče o uspešoj borbi slabijih protiv nesamerljivo jačih – u ovom slučaju malog nezavisnog sindikata i logističkih radnika protiv kompanije u vlasništvu najbogatijeg čoveka na planeti – vredi ponavljati. Vredi, jer daje da osetimo ukus pobede, elan koji pruža nada i gravitaciju jedne humanije budućnosti. Osim toga, vredi ih ponavljati da bismo bodrili ljude koji odlučuju da se suprotstave mašineriji koja ih melje.

Na primer, jedna osamnaestogodišnja radnica koja je zaposlena u LDJ5, preko puta logističkog centra JFK8, izjavila je da nije verovala da je moguće organizovati sindikat dok nije videla da su njene kolege u susednom Amazovonovom objektu to zaista uradile.

No, stvar u LDJ5 se nije završila verovanjem, već se deo zaposlenih po ugledu na „komšije“ latio organizovanja. Kampanja za osnivanje sindikata u tom Amazonovom objektu je u toku, a glasanje o osnivanju zakazano je za 25. april. No, očekivano, ni poslodavac ne sedi skrštenih ruku – niti je promenio mišljenje o sindikatima nakon „poraza” u logističkom centru JFK8.

„Svi oni razbijači sindikata koji su bili angažovani da unište 8.000 radnika u JFK8, prešli su ulicu i nalaze se u našoj maloj zgradi gde je zaposleno 1.600 ljudi. Bore se žestoko protiv nas i igraju veoma prljavo“, izjavila je na konferenciji za medije Medlin Vesli, koja je zaposlena u Amazonovom objektu LDJ5, prenosi portal Labor Notes.

Prema pisanju Vice, Amazon je unajmio i razbijača sindikata teške kategorije Rebeku Smit, koja je autorka antisindikalne knjige „Sindikalno licemerje“ i povezana sa ultrakonzervativnim političkim akterima.

Medlin Vesli iz LDJ5, koja je i blagajnica Sindikata radnika Amazona, rekla je medijima da metode antisindikalnih savetnika, pored širenja propagande protiv sindikata, uključuju i podsticanje mržnje prema radničkim organizatorima, uključujući i Vesli i Smolsa, konstruisanjem homofobnih, rasističkih i seksističkih narativa.

Takve metode mogu zvučati drastično, ali ako je verovatni bivšem antisindikalnom konsultantu, one nisu neobične, naprotiv, predstavljaju takoreći profesionalni standard u tom nečasnom poslu.

„Kampanja protiv sindikata je napad na individue i rat protiv istine. Jedini način da se uništi sindikat je da se laže, iskrivljuju činjenice, manipuliše, preti i da se uvek napada“, napisao je Martin Džej Levit, bivši konsultant protiv sindikata, u knjizi Ispovesti jednog razbijača sindikata.

Uprkos naporima Amazona, mnogi radnici se opiru strahu, piše Labor Notes. Ketlin Kol se uključila u sindikat nakon što je primorana da prisustvuje tzv. sastancima „zarobljene publike“ (captive audience meeting – sastanak kojem morate prisustvovati, jer se, na primer, vodi kao obavezna edukacija, dok je sadržaj sastanka antisindikalna propaganda).

Kol je ispričala da je njen kolega na jednom od tih sastanaka pitao: „Ako budem glasao za sindikat, da li se to može upotrebiti protiv mene, da li mogu da dobijem otkaz?“

Konsultant koji je držao slovo nije hteo da odgovori na pitanje. „Samo se vrteo u krug“, rekla je Kol: „Pa sam se naljutila i rekla sebi, ovaj zastrašuje mučenika“.

Kol je zatim ustala i rekla: „Ne, ne možete biti otpušteni zbog potpisivanja sindikalnog članstva. To je protiv zakona.”

„Ja nisam borbeni tip. Ali ovo je bilo naprosto pogrešno”, rekla je Kol. „Da budem iskren, da su bili fer i neutralni na tim sastancima, verovatno se ne bih ni uključila [u borbu za sindikat].

Do glasanja o osnivanju sindikata ostalo je manje od nedelju dana. Sindikat radnika Amazona ima podršku drugih sindikata i aktera radničkog pokreta, što je od nesumnjive koristi kada je poslodavac spreman da isplati milione dolara da bi sprečio uspostavljanje sindikata u njegovim objektima.

Podsetimo, prvi sindikat u Amazonu u SAD osnovan je početkom aprila. Sindikalna organizacija je osnovana nakon što je krajem marta više od polovine zaposlenih u logističkom centru JFK8 – tačnije njih 4,785 – glasalo da podržava osnivanje organizacije koja će ih predstavljati kod poslodavca. Značaj ove pobede nije samo lokalnog karaktera jer će dati vetar u leđa sindikalnom organizovanju u drugim objektima Amazona, kako u SAD-u, tako i širom sveta.

Radnici magacina JFK8 su se organizovali uz podršku Sindikata radnika Amazona (Amazon Labor Union) koji sebe opisuje kao nezavisan i demokratski i ne pripada ni jednoj velikoj sindikalnoj centrali.

Prethodni članak

Prvog maja protest ispred Jure u Leskovcu

Muzej revolucije, poetski dokumentarac o nejednakosti u postjugoslovenskim društvima, otvara 15. Beldocs

Sledeći članak